NavMenu

Srpska govedina i u Kini - Imamo li dovoljno mesa za izvoz?

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 29.10.2018. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: Alaettin YILDIRIM/shutterstock.com)
Osim turskog tržišta, već tri nedelje goveđe meso iz Srbije se izvozi u Kinu, a u toku nedelje dolazi još jedna kineska kompanija koja je zaintersovana za nove količine srpske govedine, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je istakao da je pitanje koje se sada postavlja "da li Srbija ima dovoljno govedine za izvoz" i dodao da se stočni fond u našoj zemlji širi, najavljujući da će početkom sledećeg meseca u Bačkoj Topoli biti otvorena jedna od najvećih farmi govedine u zemlji sa 3.000 goveda.

- Francuska i Velika Britanija trude se već 30 godina da svoju govedinu izvoze na tržište Kine i ne uspevaju. Mi smo to uspeli radom od godinu i po dana - rekao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da traži nova tržišta, jer, objašnajva, ako je loša cena na tržištu EU, uvek će moći svoje proizvode da ponudi nekim drugim tržištima.

S obzirom na spekulacije da prema Poglavlju 12 poljoprivrednici neće moći da nastave tradicionalnu proizvodnju ajvara, kiselog kupusa ili rakije, Nedimović je rekao da su to "priče kojima se već 10 godina narod plaši Evropskom unijom".


- Poljoprivrednici će moći da proizvode za svoje potrebe, ali postoje alati i načini za to, i na tome mora da se radi. Imate mogućnost da označite robu geografskim poreklom, kako konkurencija ne bi zloupotrebljavala ta imena. S druge strane, postojaće određene količine koje će domaćin moći da proizvodi i to ćemo u pregovorima sa EU da ishodujemo za naše proizvođače - naveo je Nedimović.

Dodao je da tradicija u toj proizvodnji neće biti narušena, kao i da će količina biti zadovoljavajuća za prosečnog domaćina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.