NavMenu

Kakva je idealna digitalna Srbija? - Završena regionalna konferencija Sinergija 18

Izvor: eKapija Subota, 27.10.2018. 10:37
Komentari
Podeli
Sinegija 18, regionalna konferencijaSinegija 18, regionalna konferencija
Sinergija 18, najznačajnija regionalna konferencija posvećena informacionim tehnologijama i biznisu, završena je u petak, 26. oktobra, tradicionalnim Biznis danom i panelom na temu "Da li smo spremni za digitalni proboj?".

Panel diskusija je postavila pitanje – kakva je to idealna digitalna Srbija u mislima onih koji treba da je stvore, zašto je sada pravo vreme za proboj i kako taj proboj treba izvršiti?

Sa ciljem unapređenja dijaloga među ključnim donosiocima odluka koji utiču na stvaranje modernog privrednog ambijenta u Srbiji, panel je skrenuo pažnju na potrebu da se deluje brzo i da se nalazimo u ključnom trenutku u kojem zajedno moramo da kreiramo digitalnu budućnost našeg društva.

Unapređenje digitalizacije svih sfera života u Srbiji je proces, a ne cilj koji kratkoročno treba ispuniti, istakao je Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji. - Zato je bitno da pristup digitalizaciji bude efikasan i odlučan. Veoma bih voleo da na sledećoj Sinergiji imamo primere tog procesa, o kojima ćemo govoriti kao o dobroj praksi za nastavak progresa - rekao je Vujinović

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot je istakao da već 18 godina, Microsoft u Srbiji kroz Sinergiju povezuje tehnološke inovacije i biznis. - Danas više nego ikad pre tehnologije brišu granice među zemljama i ljudima - rekao je Skot. On je dodao da su oni koji su sanjali snove u Srbiji već promenili svet, i da veruje da postoje ljudi koji i danas to mogu da učine, jer Srbija u 21. veku postaje globalni pionir u digitalnom svetu.

Tatjana Matić je istakla da je digitalna politika Vlade Republike Srbije definisana kao prioritetna, sa fokusom na razvoj digitalne ekonomije, ali da na prvom mestu svakako ostaju građani. - Najveći izazov da se što više građana uključi u digitalno okruženje, jer je trenutno ta zastupljenost tek nešto preko 60 % - rekla je Matić.

Nikola Božinović, osnivač kompanije Frame, i sada potpredsednik i generalni direktor Sektora za desktop servise, u Nutanixu, osvrnuo se na ogroman potencijal za digitalizaciju u Srbiji i dodao da veruje da ne postoji ni jedan razlog da "digitalni proboj" ne zahvati i Srbiju i njene građane.

Predavanje o tome kako veštačka inteligencija menja poslovanje, održao je renomirani stručnjak Ramšanker Krišnan, rukovodilac sektora za Data & AI, za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike, u Microsoftu. On je istakao da postoji jasan dokaz da su podaci strateška imovina i da samo oni koji imaju zreliju "kulturu podataka" mogu proizvesti vrhunske rezultate.

Sinergija je uz 100 predavača i govornika ove godine zabeležila i nove rekorde. Uz bezmalo 1000 prisutnih na 2 tehnička dana, više od 400 učesnika na Biznis danu, 30 partnera, sponzora i izlagača koji ne dolaze samo iz IT industrije, 12 medijskih partnera, i na žurci sa 750 gostiju – postala punoletna.

Učesnici panela bili su: Milan Dobrijević, načelnik Odeljenja za razvoj digitalne agende Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Simić, CIO, Telekom Srbija, Nikola Božinović, potpredsednik i generalni direktor Sektora za desktop servise, Nutanix i Željko Vujinović, direktor kompanije Microsoft u Srbiji, Anke Den Ouden generalna direktorka Microsofta za region Multi Country, navodi se u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.