NavMenu

Italija kaznila Apple i Samsung sa ukupno 15 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 24.10.2018. 18:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)Ilustracija
Italijanski antimonopolski regulator kaznio je danas tehnološke divove Apple i Samsung sa ukupno 15 mil EUR zbog nepoštene trgovinske prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.

Kazna za Apple u visini od 10 mil EUR i za Samsung u iznosu od 5 mil EUR je usledila nakon serije pritužbi širom sveta da su dve kompanije podsticale kupce na ažuriranje operativnog sistema, što je usporilo rad njihovih uređaja zbog čega su bili prisiljeni da kupuju nove, prenosi Rojters.

Istragom je utvrđeno da su se "Apple i Samsung služili nepoštenim trgovinskim praksama", navodi se u saopštenju regulatora koji je istragu pokrenuo u januaru nakon pritužbi klijenata.

Ažuriranje operativnih sistema "izazvalo je ozbiljne smetnje i značajno pogoršalo funkcionisanje uređaja, ubrzavajući time zamenu telefona novima", dodaje se u saopštenju.

Samsung je vlasnicima telefona Note 4 sugerisao da instaliraju novu verziju Google-ovog operativnog sistema Android, namenjenog za noviji model Note 7, što je usporilo rad njihovog uređaja.

Apple je, s druge strane, vlasnicima iPhone 6 sugerisao da instaliraju operativni sistem namenjen iPhoneu 7, što je takođe izazvalo probleme u radu uređaja.

Utvrđeno je i da Apple nije obavestio klijente o "ključnim" karakteristikama litijumskih baterija u telefonima, uključujući njihovo prosečno trajanje i mogućnost produženja roka trajanja, zbog čega je toj kompaniji izrečena daleko veća kazna nego Samsungu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.