NavMenu

Kinezi prave još jedan mesec da bi zamenili uličnu rasvetu

Izvor: B92 Subota, 20.10.2018. 09:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)Ilustracija
Kina planira da do 2020. godine lansira veštački mesec koji će obasjavati grad čak osam puta jače od Zemljinog prirodnog satelita.

Grad u Kini Čengdu otkrio je svoj plan lansiranja prvog veštačkog meseca koji će moći da zameni uličnu rasvetu.

Veštački mesec će biti sposoban da osvetli područje široko od 10 do 80 kilometara, a satelit će iskoristiti svetlost koju daje Mesec i dodatno je povećati.

Vu Čunfeng, koji se nalazi na čelu instituta za vazdušno-kosmičke nauke i tehnologije mikroelektronskh sistema Čegendu, saopštio je ovu vest, a potom pojasnio da bi veštački mesec bio osam puta sjajniji od pravog Meseca, prenosi People’s Daily.

On je dodao da je testiranje ove vrste rasvete počelo pre godinu dana i da su sada obezbeđeni svi uslovi za dalje poduhvate.

Veštački mesec, koji će napraviti čovek, imaće posebni površinski omotač napravljen od ploča, poput solarnih panela, koji refelektuju Sunčevu svetlost.

Posebni detalji ovog podviga, datum lansiranja i kako će se mesec postaviti nisu otkriveni.

Zvaničnici grada Čengdu kažu da se nadaju da će tako uštedeti novac na uličnu rasvetu, ali takođe i poboljšati razvoj turizma.

Kako piše portal, inspiracija za ovu ideju je došla od jednog francuskog umetnika koji je želeo da postavi iznad Zemlje gomoli ogledala kako bi reflektovala Sunčevu svetlost i obasjala Pariz.

Iako su mnogi oduševljeni ovom vešću, oglasili su se i pojedini naučnici koji su istakli zabrinutost za divlje životinje, jer se ne zna kako bi ovo jako svetlo uticalo na njih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.