NavMenu

Budući tehničari za logistiku i špediciju uče u austrijskim firmama u Srbiji - Dualno obrazovanje uskoro i na fakultetima?

Izvor: eKapija Petak, 19.10.2018. 10:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici sedam austrijskih logističko - špediterskih kompanija koje posluju u Srbiji i Saobraćajno tehničke škole u Zemunu potpisali su danas, u carinskoj ispostavi - Terminal Beograd, ugovore o dualnom obrazovanju za obrazovni profil tehničar za logistiku i špediciju. Ispostavu su posetili predsednici Srbije i Austrije Aleksandar Vučić i Aleksander Van der Belen i sa budućim logističarima i špediterima razgovarali o izabranoj profesiji i izazovima koje nosi.

Učenje kroz rad započinje 30 učenika i to u kompanijama Gebruder Weiss, cargo-partner, Lagermax, Schenker, Kuehne + Nagel, Quehenberger i DM.

- Ugovori o dualnom obrazovanju predstavljaju u isto vreme i krunu i temelj čvrste saradnje između škola i kompanija o zajedničkoj realizaciji dualnog stručnog obrazovanja i njihovo potpisivanje je u skladu sa Zakonom o dualnom obrazovanju koji je usvojen u novembru prošle godine, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. - Mnogo je urađeno po pitanju dualnog obrazovanja, kako bi omogućili mladima da stiču svoje veštine tamo gde je to potrebno, gde će im biti preneti najsavremenija tehnička dostignuća i veštine - rekao je Čadež.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da je oko 4.500 dece uključeno u dualni sistem obrazovanja ali da je cilj da taj broj bude povećan na 30.000 ili 40.000 đaka. Vučić je nakon razgovora sa đacima na carinskoj ispostavi - Terminal Beograd, u prisustvu predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena, zahvalio toj zemlji i Privrednoj komori Austrije što podržavaju razvoj dualnog obrazovanja u našoj zemlji.

- Srećan sam što sam ovde sa predsednikom Austrije i zbog naše divne dece koja počinju da rade u sedam austrijskih kompanija i istovremeno uče. Mislim da je to najbolji put da steknu najviši stepen odgovornosti i marljivosti. To je divna vest za našu zemlju - rekao je Vučić.

Povezivanje obrazovanja sa privredom je od suštinskog značaja za obrazovanje mladih u zemlji, jer im omogućava da steknu dobro iskustvo, povećava im šansu za zapošljavanje i pomaže daljem razvoju njihove karijere, istakao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ministarstvo prosvete nastaviće da radi na uvođenju dualnog obrazovanja, a jedan od narednih koraka je stvaranje zakonodavnog okvira da se dualno obrazovanje omogući i u visokom školstvu, najavio je ministar. Austrija već dugo vremena podržava dualno obrazovanje u Srbiji, modernizaciju i uvođenje novih obrazovnih profila, naglasio je Šarčević.

Rihard Šenc, potpredsednik Privredne komore Austrije ističe da Austrija i Srbija imaju dobru ekonomsku saradnju, kao i privredne komore dve zemlje. Kako je naveo Šenc, u Srbiji i dalje nedostaje kvalifikovana radna snaga dok sa druge strane Austrija ima dobro iskustvo u dualnom obrazovanju.

- Dobri ekonomski odnosi dve zemlje su podstakli preduzeća iz Austrije da otvore svoje poslovne jedinice u Srbiji i tu žele dugoročno da ostanu - rekao je Šenc i dodao da je veoma dobro to što je Srbija započela reformu svog obrazovnog sistema što je osnova za dalji razvoj.

Predstavnik Austrijske razvojne agencije (ADA) Ginter Šal rekao je da je dualno obrazovanje značajno za budućnost mladih u Srbiji, odnosno da preduzeća preuzmu odgovornost za njihovo obrazovanje.

- Javni sektor mora da preda jedan deo svoje odgovornosti što nije jednostavno. U Srbiji imamo ispunjene uslove sa obe strane - naveo je Šal i dodao da će biti nastavljen projekat da bi što više đaka bilo uključeno.


Dragan Simović, predstavnik kompanije Gebrüder Weiss istakao je da ta kompanija u dualnom sistemu u Austriji učestvuje već 80 godina i da je do sada prošlo više od 5.000 đaka.

- Imamo trenutno 233 učenika koji se usavršavaju na 30 lokacija širom sveta - naveo je Simović i naglasio da je dualno obrazovanje dobitna situacija i za kompanije i mlade.

Direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić izneo je podatke da je za devet meseci 2018. godine na terminalu Beograd koji predstavlja jednu od najvećih robnih ispostava na Balkanu, prošlo više od 80.000 kamiona, a obrađeno je preko 250.000 carinskih deklaracija.

- Impresivno zvuči podatak da je za tih devet meseci ovde uvozno i izvozno ocarinjeno milion i po tona robe, čija vrednost iznosi preko 3 mlrd EUR Ti podaci potvrđuju da posla ima, kako za carinike, carinske zastupnike, tako i za buduće tehničare logistike koji će zahvaljujući saradnji Srbije i Austrije, već tokom školovanja imati prilike da aktivno učestvuju u carinskom postupku - rekao je Tomić.

U školskoj 2018/2019. godini u dualnom obrazovanju učestvuje 4.500 učenika koji se školuju za 33 obrazovna profila, 80 škola, 52 grada i opštine i oko 600 kompanija. Obučeno je oko 300 instruktora.

Podsetimo, austrijska podrška razvoju dualnog stručnog obrazovanja u Srbiji se realizuje kroz projekat DualVET koji sprovode Privredna komora Srbije i Privredna komora Austrije uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije (ADA), od oktobra 2017. godine. Projekat je vredan 1.800.000 EUR. Proizišao je iz Memoranduma o saradnji koji je u februaru 2016.godine potpisan između Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja s jedne strane i Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i spoljne poslove Austrije i Privredna komora Austrije, s druge strane, navodi se u saopštenju PKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.