NavMenu

VLADA SRBIJE: Nastavićemo reforme koje pojednostavljuju uslove poslovanja

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.10.2018. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: ColorMaker/shutterstock.com)
Vlada Srbije je u sredu, 17. oktobra saopštila da će nastaviti ekonomske reforme koje imaju za cilj da dodatno pojednostave uslove poslovanja i kreiraju podsticajni privredni ambijent.

U saopštenju povodom objave Svetske liste konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) na kojoj je Srbija ove godine napredovala za pet mesta i sada je na 65. mestu od 140 ekonomija sveta, navedeno je da je taj napredak odraz opredeljenosti Vlade da otkloni barijere za brži privredni rast.

Ocenjeno je da je jedan od mehanizama za lakše poslovanje eUprava, koja smanjuje birokratiju i povećava efikasnost rada javnih službenika, što zajedno utiče na povećanje efikasnosti privrede i veću predvidivost poslovanja u Srbiji.

- Srbija je ostvarila napredak prema skoro svim najznačajnijim kriterijumima konkurentnosti. Imajući u vidu da su znanje i inovacije najveći izvozni potencijali Srbije za 21. vek, posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu, napravila značajan iskorak u oblasti inovacija gde je napredovala 39 mesta i sada zauzima 56. mesto u ovoj oblasti - istakla je Vlada.


Navedeno je da je najveće poboljšanje u oblastima: makroekonomska stabilnost, obrazovanje i veštine, tržište proizvoda i finansijski sistem, a da je Srbija postigla najveće povećanje indeksa konkurentnosti u odnosu na sve zemlje iz okruženja.

- Ovaj indeks veoma je značajan faktor za dalje privlačenje stranih investicija, u čemu je Srbija vodeća zemlja u regionu, obzirom na to da je u 2017. imala priliv od 2,6 mlrd EUR, što je više od ukupnog priliva investicija na celom Zapadnom Balkanu - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.