NavMenu

BAT budžetu Srbije doneo više od 2 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Utorak, 16.10.2018. 17:55
Komentari
Podeli
(Foto: underworld/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je u utorak (16.10.2018.) kompaniju British American Tobacco (BAT), koja obeležava 15 godina poslovanja u Srbiji i istakla da je ta kompanija od 2003. godine budžetu Srbije donela više od 2 mlrd EUR.

Brnabić je čestitala zaposlenima i rukovodstvu BAT-a jubilej poslovanja u Srbiji i podsetila da je prošle godine u fabrici u Vranju otvoren nov proizvodni pogon.

- Čula sam da taj pogon ostvaruje odlične rezultate i razgovarali smo danas o tome da sledeće godine otvorimo još jednu proizvodnu liniju - rekla je premijerka na svečanosti u BAT-u.

Ona je navela da je BAT važan igrač za duvansku industriju Srbije koja čini 11% ukupnih poreskih prihoda u budžetu i istovremeno ostvaruje i značajan spoljno-trgovinski suficit.

Brnabić je zahvalila BAT-u na ukupnoj investiciji od 270 mil EUR u Srbiji i istakla da je reč o društveno odgovornoj kompaniji koja je "pravi partner Vranju i Srbiji".

Obeležavanju jubileja poslovanja britanske kompanije u Srbiji i preuzimanja Duvanske industrije Vranje, prisustvovao je i generalni direktor BAT-a za Srbiju i Crnu Goru Sotiros Kosturos koji je istakao da je ta kompanija u proteklih 15 godina u Srbiji uložila više od 270 mil EUR, od čega je više od 120 mil EUR investirano u modernizaciju fabrike u Vranju.

Kako je rekao, BAT je postao proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

- Trenutno zapošljavamo oko 500 ljudi u Srbiji i ponosni smo što smo u poziciji da povećavamo taj broj - rekao je Kosturos.

On je naveo da je petnaestogodišnjica poslovanja BAT-a u Srbiji obeležena ranije predstavljanjem uređaja za zagrevanje duvana - Glo.

- To je još jedan pokazatelj našeg poverenja u tržište Srbije - rekao je Kosturos i dodao da će BAT nastaviti trend ulaganja i zapošljavanjs i u drugim segmentima poslovanja na srpskom tržištu.

Direktor fabrike BAT Vranje Ričard Vredenberg izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima u proteklih 15 godina i istakao da je godišnja proizvodnja fabrike u Vranju uvećana za četiri puta u poređenju sa početnim obimom.

Kako je rekao, proizvodnja za izvoz povećana je od početnih 3% do skoro 30% ukupne proizvodnje.

On je naveo da je fabrika nedavno proslavila još jedan jubilej - pet godina bez incidenata i povrede na radu što, kako kaže, pokazuje da su zaposleni jedan od prioriteta kompanije BAT.


Nelegalna trgovina duvanom svedena na 20%

Brnabić je izjavila da je nivo nelegalne trgovine duvanom u Srbiji sveden na 20% i da Vlada Srbije nastavlja da radi na suzbijanju sive ekonomije u duvanskoj industriji.

- Značajno smo unapredili fer konkurenciju i borbu protiv sive ekonomije, ali to nije dovoljno i nastavljamo da radimo na tome u saradnji sa Poreskom upravom i tržišnom inspekcijom - rekla je Brnabić.

Premijerka je navela da Ministarstvo finansija priprema izmene i dopune Zakona o duvanu koji će doprineti suzbijanju nelegalne trgovine duvanom. Prema njenim rečima ogroman doprinos u suzbijanju sive ekonomije u duvanskoj industriji ima i BAT, ali i Philip Morris.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.