NavMenu

U Srbiji formirano 311 zemljoradničkih zadruga

Izvor: Beta Subota, 13.10.2018. 10:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)Ilustracija
Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je u petak (12. oktobra 2018. godine) da je formirano 311 poljoprivrednih zadruga, čime je napravljen iskorak za opstanak sela.

On je u Kruševcu, posle razgovora sa rukovodstvom grada o formiranju zadruga i o regionalnom razvoju, rekao da je planirano da se u republičkom budžetu 2019. godine izdvoji 25 mil EUR za razvoj zadrugarstva, četiri puta više nego ove godine.

Srpska akademija nuaka i umetnosti (SANU) će, prema njegovim rečima, napraviti mapu regiona, a biće definisana i strategija ravnomernog regionalnog razvoja.

- Pokušaćemo da objedinimo porodična gazdinstva i oformimo što više specijalizovanih poljoprivrednih zadruga, kako bi postale robni proizvođači i odolele izazovima tržišta, a isključili prekupce u prodaji robe - kazao je Krkobabić.

On je naveo da Srbija treba da podstiče razvoj stočarstva jer je potpisan ugovor sa Kinom o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa.

Ministar je obišao zemljoradničku zadrugu Euro duo kalem u selu Lazarevac, kojoj je iz budžeta dat podsticaj za rad od 11 miliona dinara. Krkobabić je istakao da očekuje da hladnjača zadruge u Lazarevcu bude centar za otkup i preradu druge klase voća koja se teže prodaje.

Pomoćnik gradonačelnika Kruševca Marko Milojević rekao je da su akcije pomoći zadrugama i opstanku sela od nemerljivog značaja, dok je predsednik Odbora SANU za selo Dragan Škorić najavio da će izgradnja hladnjače u zemljoradničkoj zadruzi promeniti sliku tog kraja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.