NavMenu

Mercator prodao deset tržnih centara u Sloveniji za 116,6 mil EUR

Izvor: Beta Petak, 12.10.2018. 14:05
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Kompanija Mercator saopštila je u petak (12. oktobra 2018. godine) da je s austrijskom kompanijom Supernova potpisao ugovor o prodaji svojih deset tržnih centara u Sloveniji za ukupno 116,6 mil EUR.

Ugovorom je predviđeno da trgovinski lanac Mercator uzme u zakup delove tih tržnih centara gde već obavlja svoju osnovnu delatnost.

Po zaključenju prodaje, Mercator će ostati vlasnik 81% nepokretnosti u Sloveniji, namenjenih njegovoj osnovnoj delatnosti.

- Potpisani ugovor je dokaz da Mercator nastavlja da uspešno sprovodi projekat modernizacije, čiji je cilj da se smanje dugovanja Grupe i omogući njen dugoročni razvoj - navodi se u saopštenju i dodaje da se prodajom deset tržnih centara u Sloveniji okončava druga faza projekta modernizacije koju će Merkator nastaviti da sprovodi u budućnosti.

Istaknuto je da je pod rukovodstvom Tomislava Čizmića, Upravni odbor Merkatora u protekloj godini pripremio novu strategiju čijije cilj da se značajno umanji zaduženost kompanije i tako osiguraju preduslovi za novi investicioni ciklus, što je ključno za dugoročni razvoj najvećeg trgovca u Sloveniji i regionu.

Projekat "monetizacije" Mercatora je otpočeo prodajom tržnog centra u Beogradu krajem prošle godine. Početkom ove godine Mercator je objavio medjunarodni tender, pozvavši strane investitore i investicione fondove čija je osnovna delatnost upravljanje nekretninama.

Projekat je uključivao prodaju 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini.

Posle prodaje centara u Sloveniji i zaključenja druge faze monetizacije, Mercator će otpočeti treću fazu, koja uključuje prodaju centara u preostale dve zemlje.

- Na taj način, nastavićemo našu utvrđenu strategiju u skladu sa dugoročnim planom poslovanja u isto vreme ispunjavajući svoje obaveze prema potpisanim ugovorima sa bankama poveriocima - navodi se u saopštenju Mercatora.

Supernova će preuzeti tržne centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Kopar Jedan, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana - Šiška, Postojna, Novo mesto i Slovenj Gradec.

Ugovorom je predviđeno da Mercator zaključi ugovor o zakupu na 15 godina, uz mogućnost produženja za još 15, pod istim uslovima.

- Potpisivanjem ugovora, mi smo zapravo postavili dobar temelj za novi investicioni ciklus, naročito za novi distributivni i logistički centar u Ljubljani gde Mercator treba da smanji logističke troškove i pojednostavi i ubrza ažuriranje procesa rada. Značajno smanjenje troškova takođe predstavlja bolju osnovu za nagrađivanje napora i znanja kojim svi u Mercatoru doprinose boljoj budućnosti za kompaniju - rekao je predsednik upravnog odbora Mercator grupe Tomislav Čizmić.

Vlasnik Supernova grupe Frank Albert je istakao da je transakcija urađena na fer način doprinoseći dugoročnom partnerstvu.

- Ovim sporazumom će se osigurati vodeće pozicije na tržištu i za Supernovu i za Mercator. Dok Supernova uvećava svoj portfolio dobro pozicioniranih tržnih centara u najvećim slovenačkim gradovima, Mercator se može usredsrediti na svoju osnovnu ulogu dobavljača hrane - rekao je Albert.

Supernova, koju je 1994. godine osnovao Frank Filip Albert, ima sedište u Gracu kao i kancelarije u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi i Beogradu, a fokusirana je na razvoj i investiranje u nepokretnosti i njen trenutni portfolio premašuje vrednost od jedne milijarde evra u sredstvima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.