NavMenu

Zaštita životne sredine, društveno odgovorno poslovanje i upravljanje sve značajniji faktori prilikom donošenja investicionih odluka

Izvor: eKapija Četvrtak, 11.10.2018. 08:32
Komentari
Podeli
Sa konferencije SAIP u hotelu Crowne PlazaSa konferencije SAIP u hotelu Crowne Plaza
Udruženje investicionih profesionalaca Srbije (SAIP) organizovalo je 2. oktobra u beogradskom hotelu Crowne Plaza konferenciju na temu primene faktora zaštite životne sredine, društveno odgovornog poslovanja i upravljanja u procesu donošenja investicionih odluka profesionalnih investitora. Ključno pitanje koje se nametnulo tokom diskusije bilo je - da li analiza i primena ovih faktora u procesu donošenja investicionih odluka postaje praksa profesionalnih investitora i finansijera i da li njihova primena može dovesti do boljih i profitabilnijih investicionih odluka?

Događaj je organizovan u saradnji sa konsultantskom kompanijom WM Equity Partners i uz podršku CFA Instituta i International Finance Corporation (IFC), članice Grupacije Svetske banke. Na konferenciji je učestvovalo više od 30 investicionih profesionalaca iz Srbije i regiona, uključujući i predstavnike CFA Instituta i IFC-ja, čija međunarodna perspektiva i ekspertiza u ovoj oblasti su u velikoj meri doprineli kvalitetu diskusije.

Joachim Klement, predstavnik kompanije FIDANTE Partners iz Londona, ukazao je u svojoj prezentaciji na proces evolucije ove teme u međunarodnim okvirima, ali i na sve intenzivniji rast vrednosti imovine kojom upravljaju investitori koji faktore zaštite životne sredine, društveno odgovornog poslovanja i upravljanja implementiraju u svoju investicionu politiku i proces donošenja investicionih odluka.

- Procenjuje se da je vrednost te imovine dostigla 25 triliona američkih dolara i da u tome prednjače zemlje Evropske unije - istakao je Klement, uz napomenu da primena navedenih faktora u velikoj meri utiče i na performanse investiranja.

Naročito u periodu krize, primena ovih faktora predstavlja odličan mehanizam kontrole rizika ulaganja, a time i potencijalnih investicionih gubitaka. S druge strane, istaknuti su i izazovi koji se nalaze na putu potpune primene ovih faktora u donošenju investicionih odluka, počev od trenutno nepostojeće standardizacije ocene kvaliteta primene ovih faktora u poslovanju, a koja u krajnjoj instanci i vrlo često dovodi do zloupotreba, fenomena poznatog i kao "green wash".

Ključne teme za poslovno okruženje

Tokom panel diskusije, predstavnica IFC-a Merima Zupčević Buzadžić istakla je da je ta međunarodna finansijska institucija već duži niz godina aktivna na tržištu Srbije i regiona na poslu promocije, edukacije, unapređenja i uvođenja korporativnog upravljanja kod domaćih kompanija. Za naredni period planiraju i proširenje aktivnosti na upravljanje efektima na životnu sredinu i društveno odgovorno poslovanje kod domaćih kompanija.

Predstavnici investicionih fondova koji aktivno ulažu i u Srbiji, Lorena Macura iz SEAF-a i Vladimir Pavlović iz FIMA Investa, predstavili su svoje trenutne i planirane investicione aktivnosti i istakli da njihova investiciona politika i rad sa portfolio kompanijama u velikoj meri već uključuje pitanja vezana za faktore zaštite životne sredine, društveno odgovorno poslovanje i upravljanje, kao i da ti faktori čine vrlo važan deo uspeha investiranja i kreiranja vrednosti za sve vlasnike kompanija. Implementacija ovih faktora u donošenju odgovarajućih investicionih odluka je naročito uslovljena i zahtevima investitora u njihove fondove.


U pogledu projektnog finansiranja banaka, predstavnik Erste banke Aleksandar Savić istakao je da procena i analiza rizika uticaja realizacije projekta na životnu sredinu već čini deo bančine redovne procedure, jednako važne kao i procene kreditnog, tehničkog i pravnog rizika projekta, i da to predstavlja deo šire inicijative i politike odgovornog finansiranja koja postoji na nivou celokupne Erste Grupe.

Đorđe Mirković, konsultant u oblasti zaštite životne sredine i EU fondova, istakao je da će u narednom periodu celokupna privreda Srbije morati da napravi značajne korake ka unapređenju mera zaštite životne sredine, u okviru Poglavlja 27 pristupanja EU, kao i da aktivnije učestvuje u angažovanju sredstava dostupnih kroz pretpristupne fondove EU.

Svi panelisti su se saglasili da su pitanja zaštite životne sredine, društveno odgovornog poslovanja i upravljanja vrlo aktuelne teme koje predstavljaju ključne aspekte budućeg poslovanja i formiranja poslovnog okruženja, kako na razvijenijim, tako i na manje razvijenim tržištima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.