NavMenu

ANTIĆ: Dve trećine investicija u energetici su u obnovljive izvore

Izvor: Beta Petak, 05.10.2018. 11:57
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić danas je rekao da su u Srbiji pokrenute investicije za igradnju energetkih postrojenja ukupnog kapacite 1.000 megavata električne energije, od čega je dve trećina u obnoljivim izvorima.

Antić je u Beogradu na Samitu EU-Jugoistočna Evropa kazao da je Srbija prethodnih godina pustila u rad kapacitete od 150 megavata iz obnovljivih izvora, a da će do kraja godine imati još 200.

- Plan je da do 2020. godine imamo ukupno 600 megavata iz obnovljivih izvora energije - rekao je ističući da njegovo ministarstvo analizira prelazak sa fid-in podsticajnih tarifa za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora na aucijsku model i ocenio da će to doneti Srbiji nove investicije u obnovljive izvore.

Naveo je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) do sada u zaštitu životne sredine uložila 300 mil EUR i da je plan da ta ulaganja budu veća od 800 miliona.


Ministar je rekao da Srbija ima tri stuba energetske politike - proizvodnju uglja u skladu sa evropskim ekološkim standardima, hidro potencijale i energetsku efikasnost.

- U planu je formiranje snažnog fonda za energetsku efikasnost - rekao je Antić.

Srbija, kako je kazao, razmatra mogućnost uključenja u gasovod Turski tok kako bi obezbedila sigurnost u snabdevanju gasom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.