NavMenu

Otvorena farmaceutska čista soba na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu

Izvor: Beta Sreda, 03.10.2018. 14:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)Ilustracija
Na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) Univerziteta u Beogradu danas je otvorena "farmaceutska čista soba", prostorija sa strogo kontrolisanim nivoom zagađivača iz okruženja, a koja se koristi u farmaceutskoj proizvodnji ili naučnom istraživanju.

Soba je uređena zahvaljujući donacijama 17 kompanija, predvođenih kompanijom Hemofarm, i omogućiće studentima, budućim farmaceutskim inženjerima, da se u praksi upoznaju sa funkcionisanjem, održavanjem i procedurama unutar tog prostora.

Saradnja obrazovnih institucija i poslodavaca prestavlja neophodan model za osposobljavanje radne snage za savremeno tržište rada, ocenjeno je na svečanosti povodom otvaranja čiste sobe.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je i da su pre nekoliko dana u izmene i dopune zakona koji se bave visokim obrazovanjem uveli odredbu da se za obrazovne programa "mora dobiti savet poslodavaca".

- Intenzivno radimo na Zakonu o dualnom visokom obrazovanju, i očekujemo da se nađe u Skupštini u februaru 2019. godine. Radimo na osavremenjivanju programa, na proširenju zgrada (fakulteta) i infrastrukture. Reformama želimo da podignemo kvalitet obrazovanja i da doktore nauka zadržimo u zemlji - rekao je Šarčević.

Dekan TMF-a, Petar Uskoković, je naveo da se zahvalio na podršci kompanijama s kojima taj fakultet sarađuje, i naveo da su uočili problem da mladim farmaceutskim inžinjerima nedostaju primenjena znanja i bolje poznavanje savremenih tehnologija proizvodnje.

- Saradnja sa Hemofarmom je rezultirao dopunom deset predmeta i unapređenju nastavnog programa na smeru Farmaceutsko inžinjerstvo... Trudimo se da budemo jaki i prepoznatljivi, kako bi najbolje zadržali ovde - rekao je Uskoković


Koordinator projekta saradnje TMF-a i Hemofarma i zamenik dekana, Đorđe Janaćković kazao je da ta saradnja traje 30 godina, a da se u protekle dve godine pojačala.

- U protekle dve godine, zaposleni u Hemofarmu, bivši studenti TMF-a, pokrenuli su ovu inicijativu, zato što su želeli da je unaprede. Proces je krunisan ovom sobom, a ovaj model trebaju da slede i ostale velike kompanije - rekao je Janaćković.

On je dodao i da TMF nije samo obrazovna institucija, i da se nalazi na drugom mestu po doprinosu ukupnom uspehu Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger je ocenio da je ta kompanija u Srbiji zatekla obrazovanje i kadrove koji ne odgovaraju tržištu rada, te su preduzeli i pokrenuli više inicijativa.

- Čiste sobe su najopipljiviji primer saradnje... Potrebno nam je mnogo novih radnika, inženjera. Naša je obaveza da znanje prenesemo studentima - rekao je Zeliger i dodao da se raduje budućim projektima i saradnji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.