NavMenu

Luka Konstanca postala regionalni brend u Srbiji i Centralnoj Evropi - U planu otvaranje novih linija

Izvor: eKapija Sreda, 03.10.2018. 15:54
Komentari
Podeli
Luka KonstancaLuka Konstanca
Nacionalna kompanija za upravljanje morskim lukama S.A. Konstanca organizovala je 27. septembra u Beogradu 12. izdanje Dana luke Konstanca. Ovogodišnja manifestacija okupila je više od 200 učesnika iz regiona, predstavnika vlasti, luka na Dunavu, kao i kompanija za transport i logistiku. Po prvi put su učestvovali i trgovci iz Rusije, čime su potvrdili da Luka Konstanca pobuđuje interesovanje širom evropskog tržišta transporta.

Nicolae Dan Tivilichi, generalni direktor Luke Konstanca, istakao je ovom prilikom da je Srbija važan partner Luke Konstanca, dok je ambasadorka Rumunije u Beogradu, Oana Cristina Popa, podsetila da je 2018. važna godina za ovu zemlju, budući da je to godina u znaku stogodišnjice ujedinjenja Rumunije.

Ambasada Rumunije u Srbiji promoviše prekograničnu saradnju i možemo da kažemo da je Luka Konstanca poslednjih godina prerasla u regionalni brend, zahvaljujući naporima da se promovišu i privuku novi partneri – rekla je rumunska ambasadorka.

Ionel Minea, sekretar rumunskog Ministarstva za saobraćaj, istakao je ulogu koju Luka Konstanca ima u privredama zemalja u regionu. On je naglasio prednosti koje nudi Dunav i otvaranje kompanija u Jugoistočnoj i Centralnoj Evropi prema Aziji, preko Luke Konstanca.

Vladan Mišić, predstavnik Luke Konstanca u Beogradu, izjavio je da je veoma zadovoljan što se u poslednjih 12 godina, koliko se održava Dan Luke Konstanca, znatno povećala količina robe prevezene Dunavom iz Srbije do ove luke na Crnom moru, i obrnuto. Takođe je naglasio da broj kompanija koje učestvuju u ovom događaju raste iz godine u godinu i da je srpska privreda sve više orijentisana ka Luci Konstanca.

Vladan MišićVladan Mišić
Učesnicima događaja predstavljene su i najnovije aktuelnosti iz pomorskih luka u Rumuniji, ali i investicije na koje se fokusiraju Luka Konstanca i privatni operateri, kao i trendovi u prevozu robe. Takođe, značajni operateri iz Luke Konstanca – Chimpex, Comvex, TTS, Socep i Umex, imali su ovom prilikom poslovne sastanke sa potencijalnim partnerima.

Sastanci sa srpskim partnerima održani su u kontekstu osnaživanja veza između predstavnika Luke Konstanca i srpskog poslovnog okruženja u poslednjih godinu dana, čemu su doprinele mnogobrojne posete srpskih kompanija Luci Konstanca, kao i učešće generalnog direktora Uprave Luke Konstanca na Ministarskoj konferenciji povodom 70. godišnjice potpisivanja Beogradske konvencije.

Rast prometa u rumunskim lukama

Ukupan promet robe zabeležen u rumunskim pomorskim lukama u prvih šest meseci 2018. iznosio je 27 miliona tona, što je povećanje od 8,8% u poređenju sa istim periodom 2017. godine. Od toga je 21,6 miliona tona prevezeno morem, a 5,4 miliona tona rekom.


U prvih osam meseci ove godine, promet robe sa Srbijom iznosio je 3 miliona tona, a najviše su prevožene žitarice, hemijska i prirodna đubriva, kao i ugalj i koks.

Uprava Luke Konstanca i dalje sklapa partnerstva sa lukama i profesionalnim udruženjima kako bi povećala promet robe, ušla na nova tržišta i iskoristila sve prilike, a proteklih godina je sklopila sporazume o saradnji sa lukom Aktau u Kazahstanu, lukama Poti i Batumi u Gruziji, Državnom službom za pomorski i rečni saobraćaj iz Turkmenistana i sa lukom Ćingdao u Kini. Poslednji među tim sporazumima su sa lukom Ningbo u Kini, Baku u Azerbejdžanu i lukom Anaklija u Gruziji.

U regionu, Luka Konstanca ima potpisane memorandume o razumevanju sa lukama u Vukovaru, u Hrvatskoj, i Pančevu, u Srbiji.

Trenutno 11 teretnih linija prolazi kroz luku Konstanca povezujući Rumuniju sa Kinom, Ruskom Federacijom, Turskom, Grčkom, Marokom, Španijom, Maltom, Bugarskom, Moldavijom i drugim zemljama. Planira se i otvaranje novih linija ka drugim destinacijama, i za teretni saobraćaj i za ro-ro brodove za prevoz kotrljajućeg tereta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.