NavMenu

CBRE učvrstio vodeću poziciju na tržištu - Uspešna prodaja tri poslovne zgrade

Izvor: Promo Sreda, 26.09.2018. 12:45
Komentari
Podeli
Europoint PodgoricaEuropoint Podgorica
CBRE SEE, kancelarija u vlasništvu CBRE Grupe koja pokriva region Jugoistočne Evrope, pružila je savetodavne usluge pri prodaji tri poslovne zgrade klase A, dve u Ljubljani i jedne u Podgorici. Ovim je još jednom potvrđeno povećano interesovanje institucionalnih investitora za ulaganje u poslovne zgrade i sveobuhvatan stav da taj tip ulaganja tek čeka prosperitet u ovom delu Evrope.

Europoint Office, koja se nalazi u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, predstavlja najprepoznatljiviju poslovnu zgradu u tom gradu koja ima 5.100 kvadratnih metara poslovnog prostora za izdavanje. U ovom procesu prodaje, CBRE je prišao švedskom investitoru – grupi Savana AB, koja je već kupila dve nekretnine u Podgorici – Mall of Montenegro i Hotel Ramadu. Ovom uspešnom transakcijom CBRE je potvrdio odličan odnos sa ovom grupom koja planira da proširi svoje poslovanje i na druge zemlje Jugoistočne Evrope.

Steklni dvor LjubljanaSteklni dvor Ljubljana
Takođe, CBRE je pružio savetodavne usluge Centrice Real Estate GmbH u vezi prodaje dve poslovne zgrade. Sedište Centrice Real Estate GmbH se nalazi u Austriji dok se predmet kupoprodaje, dve poslovne zgrade klase A, nalaze u slovenačkom glavnom gradu, Ljubljani. Obe transakcije su potpisane i uspešno završene u trećem kvartalu 2018. godine.

Izgrađen 2004. godine, poslovni kompleks Stekleni Dvor nudi 12.200 kvadratnih metara u glavnoj poslovnoj zoni – Dunajskoj cesti. Sveobuhvatan proces transakcije je ekskluzivno pripremljen i završen od strane CBRE. Ova investiciona prilika je predstavljena, kako domaćim, tako i stranim investitorima na međunarodnom tržištu, nakon čega je kompleks kupio KD Adriatic Value Fund, alternativni investicioni fond koji upravlja KD Funds, sa Peakside Capital kao glavnim investicionim savetnikom.

Loma Centar LjubljanaLoma Centar Ljubljana
Druga transakcija u Sloveniji uključuje Loma Centar, poslovnu zgradu od 8.100 kvadratnih metara, koja se takođe nalazi u Ljubljanskoj centralnoj poslovnoj zoni. I u ovoj transakciji CBRE je prišao diversifikovanom portfoliju klijenata uključujući internacionalne, kao i domaće grupacije. Kupac Loma Centra je još jedna institucionalna grupa - skoro oformljeno zajedničko ulaganje između Triglava – najvećeg slovenačkog osiguravajućeg društva i vodećeg nemačkog nezavisnog investicionog rukovodioca – KGAL.


- Od prelaska tima u CBRE smo nastavili da budemo tržišni lideri u kapitalnim investicijama u regionu Jugoistočne Evrope. Nakon mnogobrojnih transakcija maloprodajnih nekretnina u regionu tokom poslednje tri godine, započeli smo proces otvaranja tržišta poslovnog prostora i hotelskog segmenta, očekujući da se investicioni trend nastavi u godinama koje dolaze. Sa dva insititucionalna investitora koja su kupila značajne poslovne zgrade klase-A u Sloveniji, uočili smo da je povećan broj internacionalnih igrača koji razmatraju ulaganje u tržište nekretnina Slovenije kao i u tržištima ostalih zemalja Jugoistočne Evrope - rekao je Uroš Grujić, šef odeljenja Investicionih nekretnina za Jugoistočnu Evropu i dodao:

- Do kraja godine očekujemo još dve transakcije sličnog karaktera u još dva glavna grada, čime uspešno nastavljamo da pružamo savetodavne usluge značajnim investitorima u procesu ulaganja sredstava u osam zemalja koje pokrivamo. Jedan od glavnih aduta pozitivnog pristupa investitora prema ovom regionu je veća stopa prinosa kod ulaganja u komercijalne nekretnine nego kod tradicionalnih zemalja Centralnoistočne Evrope, kao što su Poljska, Češka, Rumunija, gde trend ulaganja u komercijalne nekretnine od strane velikih stranih investitora traje više od 10 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.