NavMenu

Količina otpada u svetu mogla bi da poraste za 70% do 2050.

Izvor: Tanjug Subota, 22.09.2018. 10:51
Komentari
Podeli
(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Količina svetskog otpada mogla bi da se poveća za 70% do 2050. godine pošto raste urbanizacija i stanovništvo, objavila je Svetska banka, procenjujući da će Južna Azija i region podsaharske Afrike generisati najveći rast smeća.

Države bi mogle da ostvare ekonomsku i ekološku korist s boljim prikupljanjem, recikliranjem i odlaganjem smeća, navodi se u izveštaju Svetske banke, koja je izračunala da se, umesto toga, trećina svetskog otpada baca van deponija - na otvorenom, bez tretmana, prenosi Tomson Rojters.

- Zaista moramo da obratimo pažnju na Južnu Aziju i podsaharsku Afriku, jer će se do 2050. godine otpad u Južnoj Aziji udvostručiti, a u subaharskoj Africi utrostručiti - kaže Silpa Kaza, specijalista za urbanistički razvoj u Svetskoj banci i glavni autor izveštaja.

- Ako ne preduzmemo bilo kakvu akciju, to bi moglo da ima prilično velike posledice na zdravlje, produktivnost, životnu sredinu, životne namirnice - rekla je ona u telefonskoj izjavi iz Belorusije.

Rast otpada će nadmašiti rast stanovništva, i dostići će 3,4 milijarde tona do 2050. godine u odnosu na oko 2,0 milijarde tona iz 2016, navodi se u izveštaju. Države sa visokim dohotkom proizvode trećinu svetskog otpada uprkos tome što imaju samo 16% svetskog stanovništva, dok četvrtina smeća dolazi iz regiona Istočne Azije i Pacifika.


Mada više od trećine otpada u svetu završava na deponijama, preko 90% smeća se izbacuje na otvorenom u zemljama sa nižim prihodima koje često nemaju adekvatne kapacitete za odlaganje i tretman, piše u izveštaju. Ubrzano gomilanje otpada takođe može uticati na klimatske promene, imajući u vidu da uz aktuelni nivo reciklaže trenutne količine smeća generišu oko 5% emisije ugljenika.

Veće koršćenje reciklaže, sečenje plastike i otpadaka hrane može pomoći u smanjenju otpada, navodi se u izveštaju i dodaje da brojnim zemljama s niskim prihodima nedostaju zakoni koji se bave otpadom. Plastične mase, koje hiljadama godina zagađuju vodene tokove i ekosisteme, čine 12% ukupnog otpada, upozorava Svetska banka.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.