NavMenu

Uvažene primedbe domaćih firmi u kreiranju Nacrta zakona o biocidnim proizvodima

Izvor: eKapija Subota, 22.09.2018. 08:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)Ilustracija
U susret javnoj raspravi o Nacrtu zakona o biocidnim proizvodima Udruženje za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Švedskom agencijom za hemikalije (Kemi), organizovalo je minule nedelje stručni skup na zahtev privrednih subjekata o obavezema proizvođača i korisnika in-situ biocidnih proizvoda i harmonizaciji nacionalnih propisa sa Uredbom o biocidnim proizvodima, prenosi sajt PKS.

Otvarajući skup Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS, istakao je da je sastanak odličan primer dobre prakse, uspešne saradnje Privredne komore Srbije i nadležnog ministarstva, u ovom slučaju Ministarstva životne sredine, i švedske Agencije za hemikalije.

- U procesu stvaranja Nacrta zakona o biocidnim sredstvima, uvažene su primedbe domaćih proizvođača i organizovan je direktan sastanak radi iznalaženja zajedničkog rešenja za probleme na koje privredni subjekti nailaze u praksi, a koji se tiču novog zakona - objasnio je Stevanović.


Na skupu su predstavnici Švedske agencije za hemikalije predstavili nacionalne odredbe vezane za in-situ biocidne proizvode.

Oblast in-situ biocidnih proizvoda za dezinfekciju vode je nedovoljno definisana u Evropskoj uniji, tako da zemlje članice EU ulažu velike napore kako bi standardizovale zahteve vezano za ovu vrstu biocidnih proizvoda.

S obzirom na složenost ove oblasti neophodno je da se nastavi saradnja Ministarstva životne sredine sa Švedskom agencijom za međunarodnu razvojnu saradnju – Sida kako bi domaća industrija bila blagovremeno upoznata sa odredbama vezanim za in-situ biocidne proizvode i imala dovoljno vremena da se pripremi pre uvođenja novih zakonodavnih odredbi usklađenih sa EU odredbama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.