NavMenu

Fiskalni savet predlaže povlačenje izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Izvor: Beta Četvrtak, 20.09.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Fiskalni savet danas je negativno ocenio predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju.

Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija ugrozio bi predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka, navodi se u ocenama Fiskalnog saveta o predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je to nezavisno telo dostavilo Skupštini Srbije.

Savet je ocenio da predlog da se uvede diskreciona mogućnost Vladi da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju nije u skladu sa principima penzijskog osiguranja i krši principe odgovorne socijalne politike.

Predlog Fiskalnog saveta je da Vlada Srbije povuče zakonske izmene, kako ne bi došlo do ugrožavanja jednog od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Srbiji, prenosi Beta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.