NavMenu

Beogradski metro prolaziće Savu tunelom, a ne mostom?

Izvor: Blic Četvrtak, 20.09.2018. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Beogradski metro, čiji je početak gradnje planiran za 2020. godinu, mogao bi da prelazi iz starog dela prestonice do Novog Beograda ne Novim savski mostom, kao što je ranije planirano, već tunelom ispod Save, piše Blic.

- To je jedna sasvim realna opcija koja trenutno figurira u okviru Studije izvodljivosti koju priprema francuska firma Egis - rekao je za Blic, glavni urbanista Milutin Folić.

Ovo je potpuni novitet kada je projekat Beogradskog metroa u pitanju.

- Razmatraju se sve opcije, ali mi se čini da tunel trenutno ima prednost. On bi se prostirao negde od Savskog trga, pa ispod budućeg muzeja, odnosno bivše zgrade Glavne železničke stanice, saobraćajnica u okviru Beograda na vodi ispod reke izlazio kod Bulevara Zorana Đinđića - objasnio je Folić ovaj projekat.

Francuski Egis trenutno uveliko radi na crtanju linija, određivanju stanica, ukrštanju sa drugim vidovima transporta u prestonici.

- Nadamo se da će to sve biti gotovo do kraja godine, da bi onda do kraja 2019. bil usvojeni planovi, a 2020. bi krenuli prvo radovi. Prvo na najjednostavnijim deonicama kada je u pitanju imovina i eksproprijacija - dodao je Folić.


Promena neće biti kada je u pitanju broj linija, kao i početna i kranje stanice. Prva bi išla od Makiškog polja, tačnije od raskrsnice Obrenovačkog i puta ka Železniku, preko Banovog brda ka Sajmu... I tu, kako piše Blic, postoji još jedna dilema i vezana je za Prokop.

- Postoji opcija da metro nastavi direktno ka Savskom trgu, kao što je ranije planirano, ali i varijanta da skrene na Prokop - otkrio je Folić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.