NavMenu

RTB Bor u avgustu izvezao robu u vrednosti 18,6 mil USD - Hiljadu tona bakra za Kinu

Izvor: Tanjug Sreda, 19.09.2018. 13:02
Komentari
Podeli
(Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)
Nakon prvih, "probnih" količina izvezenih u Kinu jula, do polovine septembra u najmnogoljudniju zemlju na svetu otpremljeno još hiljadu tona bakra iz RTB-a Bor.

Kako je saopšteno iz te kompanije, izvoz u avgustu je iznosio 18,6 mil USD, a roba prodavana na stranom tržištu u prethodnih osam meseci vredela 143 mil USD.

- Od početka godine Rudarsko-topioničarski basen Bor prodao je na stranom tržištu robu u iznosu 143 MIL usd. Izvoz je u ovom periodu, u odnosu na isti prošle godine, vredeo 30 mil USD više zbog bolje proizvodnje, ali i jačih cena. Za osam meseci prodato je 20.634 tone bakra, 2,6 tona srebra, 3,5 kilograma platine, 37 kilograma paladijuma, 19 tona selena, 588 tona plavog kamena i 13 hiljada tona sumporne kiseline - navodi se u saopštenju.

Borski bakar su ove godine kupovale standardne mušterije iz Hrvatske, Turske, Italije i Nemačke, a prvi put se odskora, i to kao veliki kupci, pojavljuju i Kinezi. Nakon prvih "probnih" količina izvezenih u julu, već do polovine septembra u najmnogoljudniju zemlju na svetu otpremljeno je još hiljadu tona bakra iz RTB-a Bor.

Celokupnu osmomesečnu proizvodnju srebra, platine i paladijuma otkupili su Britanci, dok je selen delom završio takođe u Engleskoj, a delom u Holandiji. Plavi kamen je iz Bora odlazio u Poljsku, Mađarsku, Tursku i Bosnu i Hercegovinu, a sumpornu kiselinu kupovali su Grci, Bugari i Rumuni.

Samo u avgustu, izvoz RTB-a Bor vredeo je 18,6 mil USD, odnosno četiri i po miliona dolara više nego u istom mesecu prošle godine, stoji u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.