NavMenu

Comtrade i CERN openlab produžili saradnju - Potpisan trogodišnji sporazum

Izvor: eKapija Sreda, 19.09.2018. 09:38
Komentari
Podeli
CERN openlab je javno-privatno partnerstvo koje omogućava CERN-u, Evropskoj laboratoriji za fiziku elementarnih čestica, da sarađuje sa vodećim svetskim IKT kompanijama i istraživačkim organizacijama koje razvijaju IKT rešenja namenjena naučnoj zajednici. Comtrade je jedna od osam kompanija koje u njemu učestvuju (među njima su i Huawei, Intel, Siemens i Oracle), a zadužena je za vrlo bitan projekat – omogućavanje pristupa rezultatima istraživanja bilo gde u svetu.

Comtrade je član CERN openlab-a još od 2015. godine. Od samog početka, kompanija radi na EOS-u, rešenju za čuvanje podataka koje je razvio CERN. Ono se zasniva na tehnologiji diskova sa malim kašnjenjem, a prvobitno je bilo namenjeno čuvanju podataka iz oblasti fizike. Sada se EOS sve više koristi i za podatke iz drugih naučnih disciplina.

- Unutar rastuće zajednice Velikog hadronskog sudarača (LHC), mnogim korisnicima je istovremeno potreban pristup podacima. Veliki broj tih pristupa se odvija nasumice, a uz to imamo i visok procenat istovremeno otvorenih fajlova. EOS je napravljen da se dobro nosi sa ovim potrebama, ali bi još bolje služio ovoj open-source zajednici kada bi bio jednostavniji za instalaciju i korišćenje, i kada bi mu pristup bio lakši – drugim rečima, da je više prilagođen zajednici. Comtrade-ovo iskustvo u skladištenju podataka, radu sa sistemima i testiranju bila nam je od velike pomoći u tom smislu - kaže Alberto Di Meglio, šef CERN openlab-a.

Tokom 2016. godine, Comtrade je, kao prvi korak u produktizaciji, obezbedio pouzdane setove za instalaciju i brzo uspostavljanje EOS-a. Prema novom dogovoru, Comtrade će u narednim mesecima uspostaviti tehnički servis koji pruža sve usluge podrške i završiće detaljno korisničko uputstvo. U planu su još i automatizovani framework za testiranje, koji će odmah moći da potvrdi i sertifikuje svako novo izdanje EOS-a, kao i neki moduli za integraciju.

- EOS ne samo da pruža elastičan i prilagodljiv open-source prostor za nama najvažnije čuvanje i obradu podataka, već je on jezgro rešenja za sinhronizaciju i deljenje podataka CERN-a. Nastavljamo našu uspešnu saradnju sa inženjerima iz Comtrade-a na daljem poboljšavanju i unapređivanju softvera - kaže Luca Macetti, kordinator projekta.


Detaljna petodelna korisnička i radna dokumentacija, koju su sačinili inženjeri iz Comtrade-a, biće uskoro objavljena na CERN-ovom zvaničnom EOS portalu (eos.cern.ch). CERN takođe očekuje od Comtrade-a da pruža i celokupnu tehničku podršku za EOS korisničkoj zajednici LHC-a.

Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik Comtrade-a, odlučio je 2015. godine da Comtrade treba da se pridruži CERN openlab-u, u petoj fazi ovog projekta (2015-2017). Ta odluka je otelotvorena kroz vrstan neprekidan rad mladih inženjera na EOS-u, kojima je pokrovitelj Comtrade. Podaci dobijeni iz eksperimenata LHC-a, kojih ima oko 50 petabita godišnje, čuvaju se i analiziraju pomoću globalne mreže računara. Ovaj sistem, koji se zove 'Svetska LHC računarska mreža' (WLCG), sastoji se od 170 računarskih centara, raspoređenih u 42 države.

EOS hiljadama istraživača omogućava pristup podacima iz eksperimenata LHC-a u gotovo realnom vremenu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.