NavMenu

Fiat ostaje u Kragujevcu - Detalji novog ugovora 19. septembra

Izvor: Novosti Nedelja, 16.09.2018. 19:29
Komentari
Podeli
Fabrika u Kragujevcu (Foto: Ivana Bezarević)Fabrika u Kragujevcu
Kompanija Fiat Chrysler automobili, saznaju Novosti, definitivno nastavlja rad u Kragujevcu, a u pogonima ove fabrike već je počela serijska proizvodnja modela 500L sa hibridnim pogonom. Kako navodi ovaj list, uskoro u centru Šumadije počinje i montaža ovog modela sa elektromotorom. Potpuno novi model automobila bi sa proizvodnih traka mogao da siđe već u drugoj polovini naredne godine.

Novi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između FKA i države Srbije suštinski se neće menjati u odnosu na prethodnu deceniju, "signalizirali" su zvaničnici kompanije iz Torina poslovodstvu Fiat Srbija. Neće biti otpuštanja radnika, a trenutni tržišni adut Fabrike automobila u Kragujevcu je model 500L sa hibridnim pogonom, čija proizvodnja je uhodavana posle kolektivnog godišnjeg odmora, u avgustu. Serijska proizvodnja je počela ove nedelje, a uskoro počinje i montaža ovog automobila sa ugrađenim elektromotorom, pišu Novosti.

Poslovodstvu torinsko-srpske fabrike biće prezentovani, kako je najavljeno, svi bitni detalji novog ugovora 18. ili 19. septembra. To će učiniti lično Alfredo Leđero, šef svih direktora proizvodnje fabrika u Evropi, i Silvija Verneti, čelnica kompanije u Kragujevcu.

Za razliku od prethodnog ugovora, kako Novosti saznaju, kompanija iz Torina će izgubiti povlastice koje je uživala u prethodnih deset godina. Ova firma će, kako dalje navodi list, posle potpisivanja novog ugovora, plaćati pune doprinose za oko 2.500 radnika zaposlenih u FKA i kod kooperanata te firme, koji posluju u Industrijskoj zoni Grošnica. Izmirivaće se i obaveze na dobit, imovinu i PDV. Novi ugovor će značajno ojačati i kasu Gradske uprave Kragujevca, s obzirom na to da se FKA prostire na više od 140 hektara, a da komponentaši proizvode rezervne delove na oko 30 hektara u industrijskoj zoni.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je da italijanska kompanija Fiat ostaje u Srbiji i da ne postoji nijedan razlog da sumnjamo u to.

- Tokom sledeće nedelje imam sastanak sa menadžmentom Fiata. Zamolila sam takođe da se zakaže i Nadzorni orbor Fiata kako bi razgovarali o daljim planovima - rekla je Brnabić za dnevnik RTS.

Ona je dodala da će uskoro imati dodatne informacije koje će objaviti.


Projekcije i novi modeli

Fabrika FKA je projektovana za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje. Sa trake je, bez većih problema, u početku serijske proizvodnje modela 500L, silazilo i do 120.000 automobila. U određenim fazama montažne linije su testirane i za proizvodnju 180.000 vozila godišnje. Sve provere su uspešno završene.

U toku ove godine tržištu je plasirano oko 50.000 automobila. Proizvodnja se "štimuje" prema zahtevima kupaca. Očekuje se da novi adut na hibridni pogon "pogura" potražnju u naredna tri meseca, a model na elektro-pogon proces prodaje unapredi početkom naredne godine. Nakon toga bi, kako saznaju Novosti, usledila i proizvodnja novog modela.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.