NavMenu

Odobreno 350.000 EUR od Švajcarske Vlade za civilni sektor i socijalno inovativne projekte u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 14.09.2018. 14:35
Komentari
Podeli
U okviru programa Swiss PRO odobrena je podrška Vlade Švajcarske vredna 350.000 EUR za 26 organizacija civilnog društva (OCD) kako bi sprovele socijalno inovativne projekte u 48 gradova i opština, dok tehničku podršku namenjenu lokalnim samoupravama za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom dobija 16 gradova i opština u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Podrška vredna između 10.000 i 14.000 EUR po projektu odobrena je za "nove ideje po meri zajednice, odnosno socijalno inovativne projekte namenjene ranjivim grupama.

Jedanaest projekata, kako se dalje navodi u saopštenju, baviće se osnaživanjem ranjivih grupa kroz obuke, dok će se ostali baviti unapređenjem dostupnosti javnih usluga za ranjive grupe - osam projekata u fokus stavlja pristup socijalnoj zaštiti, četiri projekta bave se unapređenjem pristupa zdravstvenim uslugama, dok su tri usredsređena na obrazovanje.

- Izuzetno smo zadovoljni sprovedenim pozivom, procesom evaluacije i kvalitetom projekata. Ovo je nastavak rada na tragu uspešnog programa "Evropski PROGRES" i ubuduće ćemo nastojati da pružamo podršku lokalnim samoupravama u skladu sa njihovim potrebama, ali i da, u koordinaciji sa resornim ministarstvom, podržavamo projekte koji se tiču zapošljavanja mladih - rekla je direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ursula Lojbli.

U okviru drugog poziva odobrena je i tehnička podrška za 16 lokalnih samouprava kako bi razvile ili unapredile procese, procedure i propise o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode OCD, dok će u sledećoj fazi deo gradova i opština dobiti podršku da projekte u partnerstvu s OCD sprovede u delo.

- Ovo je nastavak uspešne saradnje Vlada Srbije i Švajcarske. Mi ćemo kroz program nastojati da i Vlada i lokalne samouprave imaju suštinsko vlasništvo nad procesima koje zajedno sprovodimo, kako bi ciljevi i prioriteti bili ostvareni i dugoročno održivi - kazao je menadžer programa Swiss PRO Grem Tindal.


Pozivi za socijalno inovativne projekte i tehničku podršku bili su otvoreni od 20. juna do 3. avgusta 2018. Na pozive se javilo 85 organizacija i 16 lokalnih samouprava.

Upravni odbor programa Swiss PRO čine predstavnici Švajcarske kancelarije za saradnju (SCO), Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (MRZBSP).

Više detalja možete pronaći OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.