NavMenu

Deset stvari koje niste znali o Lidlu

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.09.2018. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Herrndorff/shutterstock.com)
U susret otvaranju prvih Lidl radnji u Srbiji, kompanija saopštava 10 stvari koje možda ne znate o ovom savremenom diskontu.

1. Kompanija danas - Lidl postoji u 30, a operativan je u 27 zemalja Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama sa preko 10.500 prodavnica i više od 260.000 zaposlenih. Prve prodavnice u Srbiji počeće da rade do kraja ove godine, istovremenim otvaranjem u više gradova u Srbiji.

2. Razvoj:

• Lidl u 70tim – prva Lidl prodavnica otvorena je 1973. godine i imala je svega tri zaposlena i 500 proizvoda
• Lidl u 80tim – tokom osamdesetih Lidl je proširio svoje poslovanje - širom Nemačke otvoreno je 300 prodavnica, a asortiman je proširen na 900 proizvoda
• Lidl u 90tim – kompanija se širi van granica Nemačke, otvaraju se prve prodavnice u Francuskoj i Velikoj Britaniji
• Lidl u 2000tim – kompanija se pozicionira kao vodeći trgovinski lanac u Evropi, otvaraju se prve prodavnice u Sjedinjenim Američkim Državama

3. Poreklo imena - Kompaniju je osnovao Jozef Švarc 1930. godine, a kada se fokus poslovanja sa veleprodaje voća prebacio na diskontnu prodaju mešovite robe kroz lanac prodavnica, shvatio je da joj treba i novo ime. Kako njegovo prezime, Švarc, na nemačkom jeziku znači "crno", Jozef Švarc je za 1.000 nemačkih maraka kupio prava na ime od bivšeg poslovnog partnera Ludviga Lidla, slikara i nastavnika u penziji iz Hajlbrona (Nemačka).

4. Jedinstveno iskustvo kupovine - Lidl je u svetu prepoznat po proizvodima sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, čime potrošačima omogućava "pametnu kupovinu". Pored toga, pažljivo odabran asortiman i brz prolazak kroz kase doprinose da se kupovina u Lidlu obavlja za kraće vreme.

5. Prilagođavanje - Iako su omiljeni Lidl brendovi dostupni u prodavnicama u velikom broju zemalja Evrope i u Americi, ova kompanija se prilagođava i specifičnostima određenog tržišta na kome posluje i potrebama domaćih potrošača. Tako se u svakoj zemlji u asortimanu razvijaju i neki od proizvoda koji su karakteristični za to podneblje.

6. Više od maloprodavca hranom - Lidl redovno osvežava asortiman kroz kratkotrajne promocije dodatnih prehrambenih proizvoda, ali ono što ga posebno izdvaja jeste ponuda neprehrambenih proizvoda. Tako se u Lidlu mogu pronaći proizvodi kao što su mali kućni aparati, kuhinjski uređaji, igračke, alati, kućni dekor, oprema za baštovanstvo i još mnogo toga.


7. Raspored unutar prodavnica - Da Lidl brine o efikasnosti, govori i činjenica da sve Lidl prodavnice izgledaju gotovo isto. Potrošači su naviknuti na raspored proizvoda u prodavnicama, bolje se snalaze i brže obavljaju svoju kupovinu.

8. Parking - U cilju većeg komfora za potrošače, Lidl prodavnice imaju svoj parking. Ovo je plan i za prodavnice koje će se do kraja godine otvoriti u Srbiji.

9. Efikasnost - Lidlov princip da sve procese učini jednostavnijim povećava efikasnost i ostvaruje uštede, koje ovaj maloprodavac ulaže u niže cene proizvoda.

10. Cene u Lidlu su istaknute iznad, a ne ispod proizvoda - Za razliku od pogleda ispod polica, na koji su potrošači u Srbiji navikli, u Lidlu se cena saznaje pogledom iznad police. Ovakva praksa potiče od Lidlovih početaka u Nemačkoj kada je sva roba bila izložena na paletama na zemlji, te je jedini način da se cena prikaže bio – "okačiti je iznad". Savremeni diskont, kakav je Lidl danas ima police, ali se ova tradicija zadržala. Danas se na ovaj način postiže preglednost, a potrošači ne moraju da se savijaju da bi videli cenu proizvoda na najnižim policama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.