NavMenu

Kako unaprediti sistem paušalnog oporezivanja u Srbiji?

Izvor: Tanjug Nedelja, 09.09.2018. 19:40
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Više od 116.000 preduzetnika u Srbiji porez plaća paušalno, mnogi se žale na birokratske prepreke u poslovanju i način na koji ih država oporezuje.

Očekuje se da će se javnim dijalogom tokom septembra i prvim okruglim stolom u organizaciji NALED-a i Udruženja za razvoj preduzetništva, a koji će biti održan 10. septembra, doći do zajedničkog zakljucka države i paušalaca kakve su izmene sistema paušalnog oporezivanja potrebne. Okrugli sto se organizuje u okviru javne kampanje Mesec paušalaca. Na skup su pozvani predstavnici više od 90 udruženja preduzetnika, od opštih do sektorskih asocijacija, predstavnici resornih državnih institucija i zainteresovana stručna javnost.

Izmena sistema oporezivanja paušalaca, među kojima su taksisti, frizeri, advokati... ali i zaposleni u IT sektoru, olakšalo bi ulazak novih preduzetnika na tržište, omogućilo niže poreze za njih na pocetku poslovanja, kao i izlazak sa tržišta bez ikakvih posledica.

Kako su ranije ukazali iz NALED-a, paušalci se uglavnom najviše žale na to da na početku poslovanja ne znaju koja će im biti visina paušalnog oprezivanja i kada će im stići rešenje za to oporezivanje.

Namera je da se sve administrativne prepreke eliminišu tako što će se omogućiti uplata poreza na jedan račun, izdavanje elektronske potvrde o izmirenju poreza u realnom vremenu, kao i pravo na zdravstveno i penzijsko osiguranje.Paušalci se žale i da je najveća mana sadašnjeg sistema nepredvidivost u poslovanju.

Rešenja, žale se, čekaju mesecima, a pojedinci su čekali i godinama, pa zato ne mogu da planiraju svoje poslovanje.

Traže i da država ne povećava poresku obavezu, smanji administrativne poslove i omogući da što više pravnih lica bude u sistemu paušalnog oporezivanja.

Predstavnica Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić rekla je ranije da je formirana radna grupa vlade koja radi na unapređenju sistema paušalnog oprezivanja i da su njeni članovi kako predstavnici privatnog sektora, tako i javnog sektora i akademske zajednice.

Neki od zahteva su i da se revidira trenutni spisak dalatnosti koje se paušalno oporezuju.

U Srbiji trenutno posluje oko 116. 000 preduzetnika u paušalnom režimu, što je skoro trećina svih privrednih subjekata, a najbrojniji su taksisti.

Kampanja Mesec paušalaca organizuje se u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Rekonstrukcija hotela Slavija kreće do kraja godine, neće biti rušenja - Novi kompleks u centru grada imaće dva hotela i poslovnu zgradu

Kompanija u vlasništvu porodice Matijević pre nekoliko meseci kupila je hotel Slavija, a radovi na rekonstrukciji trebalo bi da krenu već do kraja godine. To u izjavi za Nova.rs navodi Zoran Matijević, jedan od suvlasnika te kompanije, koji kaže da će zatražiti subvencije od države, ali da im je najvažnije da što pre dobiju neophodne dozvole. On za naš portal otkriva i kako će izgledati novi kompleks u centru grada. U januaru ove

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.