NavMenu

Trgovina na internetu u porastu - U Srbiji se najviše kupuje odeća i obuća

Izvor: eKapija Utorak, 04.09.2018. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Vreme bezgotovinske trgovine počelo je i u Srbiji, kako u fizičkom okruženju, tako i na internetu. Toj činjenici u prilog idu rezultati MasterIndex Srbija istraživanja kompanije Mastercard koje pokazuje da je čak 83% ispitanika kupovalo na internetu, kao i da su žene malo aktivnije od muškaraca u tom pogledu (50,8% prema 49,2%), saopštili su iz ove kompanije.

Rezultati pokazuju da srpski potrošači obično kupuju na internetu nekoliko puta godišnje, a najaktivniji među njima su ispitanici starosti od 35 do 44 godine (35%), dok se građani starosti od 25 do 34 godine najčešće odlučuju za onlajn kupovinu jednom mesečno (24%).

Kao što je to bio slučaj i ranijih godina, najčešće se kupuje odeća i obuća (55%, blagi rast u odnosu na 54% prošle godine), a za njima slede elektronski uređaji (36,5%, porast sa 30% 2017. godine) i knjige (29%, rast sa prošlogodišnjih 24%). Činjenicu da praktičnost onlajn plaćanja ima svoje mesto i prilikom putovanja potkrepljuje podatak da 17,7% ispitanika koristi onlajn plaćanja prilikom rezervacije smeštaja, a 17% ih koristi za kupovinu avio karata, navodi se dalje u saopštenju.

MasterIndex 2018. pokazuje da je porastao i broj ljudi koji svoje komunalne i druge račune plaćaju putem interneta (52,5% u poređenju sa 51% iz 2017, odnosno svega 18% 2016. godine), a kako se navodi, to se može pripisati kako radu eUprave, tako i sve većem broju komunalnih kompanija koje su omogućile plaćanje karticama.

Debitne, kreditne i pripejd kartice, kako govore rezultati istraživanja, koristi 75,6% ispitanika koji plaćaju na internetu, dok je broj onih koji plaćaju kešom prilikom preuzimanja robe - 42,5%. Pored toga, onlajn kupci iz Srbije često se odlučuju za plaćanja putem onlajn i m-bankinga (32%).

- Učešće u svetu e-trgovine će u budućnosti imati sve značajnije mesto ne samo u životima potrošača, već i u poslovanju trgovaca. Procenjuje se da će vrednost e-trgovine 2021. godine na svetskom nivou dostići 4,5 biliona dolara, tako da bi domaći trgovci, kao i celokupna privreda, mogli da ostvare ogroman rast kroz otvaranje novog kanala prodaje, prilagođenog digitalnog dobu u kome živimo, potpuno novom, globalnom tržištu - rekla je direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard Jelena Ristić.



Sigurnost kod onlajn plaćanja

Osim što su praktična, onlajn plaćanja su i sigurna, a samom iskustvu plaćanja potrošači treba da priđu na isti način kao i plaćanjima u fizičkom okruženju, odnosno da svoje PIN i CVC2 kodove ne dele sa drugima, da ne objavljuju svoje podatke na internetu i putem društvenih mreža i da prilikom plaćanja provere da li se u adres baru trgovca nalaze simboli https i katanac, kao garancije sigurne enkripcije podataka, navodi se u saopštenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.