NavMenu

Visoke kazne za neprijavljivanje stanova za izdavanje turistima - U prvih pet meseci 2018. u Beogradu milion noćenja

Izvor: Večernje novosti Utorak, 04.09.2018. 09:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)Ilustracija
Novi zakon predviđa drakonske kazne za one koji ne prijave stanove za izdavanje turistima. Prestonica ima duplo više hotela nego pre pet godina, a naplaćena taksa je rekordno visoka.

Astronomske kazne plaćaće oni koji do kraja godine ne prijave stanove koje izdaju turistima, jer novi Zakon o turizmu predviđa drakonske finansijske opomene i po 100 puta veće od paušalnog poreza.

Ovo će važiti za sve vlasnike objekata koji izdaju do 30 kreveta. Iako se svakodnevno povećava broj kategorisanih apartmana i dalje se procenjuje da 20% turista spava u takozvanim "crnim krevetima", koji nisu prijavljeni.

Za prvih pet meseci ove godine turisti su samo u Beogradu ostvarili milion noćenja, pa se u gradsku kasu od turističke takse ulilo 164 miliona dinara, što je za 11% više nego u istom periodu lane. Taksa iznosi 155 dinara po danu po turisti, ali nadležni i dalje sumnjaju da veliki broj gostiju spava "na crno" u privatnom smeštaju.

- Beograd beleži neprestan rast broja turista, lane ih je bilo za 20% više, a do juna već beležimo porast noćenja od 11% - kaže Milinko Veličković, sekretar za privredu Beograda. - Svakodnevno dobijamo zahteve za kategorizaciju privatnog smeštaja, pa trenutno imamo 1.367 registrovanih smeštajnih jedinica sa 3.296 ležajeva.

Sva turistička mesta u Srbiji su pozvala vlasnike stanova i apartmana da kategorišu krevete koje izdaju kako ne bi bili zatečeni novim zakonom. Vlasnici objekata trenutno plaćaju paušalni PDV od 20%, a sledeće godine će biti smanjen na oko 5% To znači da će za jedan krevet za godinu dana plaćati porez od 1.500 do 3.000 dinara (u zavisnosti od lokacije). Kazne za one koji to izbegavaju biće drakonske, i po sto puta veće od paušalnog poreza.

U Beogradu će biti pročešljan registar vlasnika stanova, pa će svi prazni stanovi biti redovno posećivani. Samo u luksuznom Belvillu jedan sajt nudi 62 stana na dan, a kategorisano je jedva desetak. Komisija će pročešljati ko je vlasnik više stanova, ići na adresu, pratiti gde gori svetlo i stiže pošta, a upravnici zgrada će morati da vode evidenciju o stanarima.

- Prijave će biti pisane, a vlasnik posle neka dokazuje da mu je stanar rođak, jer i oni koji borave besplatno moraju da se prijave u opštini - ističe Veličković. - Novi Zakon o turizmu doneće "revoluciju" u turizam Srbije jer predviđa Centralni registar prijave gostiju. To znači da će svaki vlasnik stana, hostel i hotel dobiti softver i odmah će upisivati novog gosta. U svakom trenutku ćemo znati koliko imamo turista, odakle su i gde spavaju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.