NavMenu

U Srbiji u prvih sedam meseci 2018. otkrivena 102 "fantomska" i "peračka" preduzeća

Izvor: Novosti Ponedeljak, 03.09.2018. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: vovan/shutterstock.com)
Poreska policija je za sedam meseci ove godine otkrila 102 "fantomska" i "peračka" preduzeća, što je za 36% više nego prošle godine, rekla je za Novosti direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković.

Ona je kazala da je u tom periodu nadležnim tužilaštvima podneto 880 krivičnih prijava protiv 1.116 osoba zbog učinjena 1.024 krivična dela, pri čemu je izbegnut porez u iznosu od 6,5 milijardi dinara.

Navela je da zbog počinjenih krivičnih dela uhapšeno 66 soba i dodala da su inspektori u prvih sedam meseci u 2.162 kontrole utvrdili nepravilnosti obračunavanja javnih prihoda.

- Obračunati su novootkriveni javni prihodi u iznosu od 15 milijardi dinara, i to najviše kod PDV - 6,9 milijardi, akciza - 3,5 milijarde, poreza i doprinosa po odbitku - 3 milijarde i poreza na dobit - 1,4 milijarde - istakla je ona.

Kako je dalje navela, kontrolom evidencije prometa preko fiskalnih kasa nepravilnosti su utvrđene u 1.041 objektu, zbog čega su podneti zahtevi za prekršajnu odgovornost i izrečene mere privreme zabrane obavljanja delatnosti, dok je pet objekata zatvoreno do 90 dana zbog ponovljenog prekršaja.

- Trend konstantnog rasta naplate Poreske uprave Srbiije, prisutan od 2015. godine, nastavljen je i ove godine, kada je za prviih sedam meseci naplaćeno 839,4 milijarde dinara, što je 6,1% više nego u istom periodu prošle godine - naglasila je Markovićeva.

Prema njenim rečima, naplaćeno je 189,2 milijarde bruto domaćeg PDV, što je rast od 7,9%, naplata akciza porasla je za 2,6% i iznosila je 114,8 milijardi, dok je naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje porasla za 9% i iznosila 350,2 milijarde dinara.

Poreskoj upravi, po njenim rečima, nedostaju ekonomisti, pravnici i IT stručnjaci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.