NavMenu

Priboj dobija kotlarnicu na biomasu

Izvor: eKapija Petak, 31.08.2018. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleks Kend/Shutterstock)Ilustracija
Priboj će uskoro dobiti kotlarnicu na drvnu sečku, saopštavaju iz GIZ-a. Njen kapacitet biće 1,8 MW, a priključke će dobiti nekoliko javnih objekata u gradu.

Lokalna samouprava u Priboju već duži niz godina aktivno učestvuje u realizaciji projekta Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje.

- U pitanju su tri faze ulaganja u grejanje opštine Priboj. Prva faza je realizovana 2016. godine kada je instalirana kotlarnica kapaciteta 0,9 MW na pelet uz finansijska ulaganja lokalne samouprave i tehničku podršku GIZ-a. Ova kotlarnica već dve godine toplotom snabdeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave, a uštede su velike. Sada kreće druga faza koja obuhvata izgradnju nove kotlarnice od 1,8 MW, finansirana iz sredstava Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Srbije - kaže zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

Kako dalje navodi, nova kotlarnica grejaće dve osnovne, dve srednje škole i ambulantu Doma zdravlja, a raspisan je i tender za nabavku drvne sečke koja će biti osnovno gorivo za ovu kotlarnicu.


- Treća faza se odnosi na izgradnju nove toplane od 8 MW na novoj lokaciji koja će takođe biti na biomasu. Opština Priboj je jedna od 10 opština koje su prošle godine potpisale ugovor o realizaciji projekta prelaska gradske toplane sa fosilnih goriva na korišćenje biomase. Ceo poduhvat prelaska ovih 10 toplana na biomasu za koji tehničku podršku pruža Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a finansijsku Nemačka razvojna banka KfW, vredan je 27 mil EUR, od čega je 20 mil EUR kredit KfW-a, 2 mil EUR grant ove banke, a 5 mil EUR grant Vlade Švajcarske - objašnjava Vasilić.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.