NavMenu

Vip IoT Challenge za bolja rešenja digitalizacije društva - Prijave na konkurs do 30. septembra

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.08.2018. 11:00
Komentari
Podeli
Natali Delić, CTO Vip mobile (Foto: VIZUAL Media)Natali Delić, CTO Vip mobile
Konkurs Vip IoT Challenge zvanično je otvoren u sredu (29. avgusta) za timove koji će imati priliku da osmisle i realizuju svoja najinovativnija Internet of Things (IoT) rešenja. Korišćenjem Narrowband tehnologije trebalo bi da se doprinese rešavanju nekih od ključnih problema u svakodnevnom životu u Srbiji - kroz digitalizaciju u domenima saobraćaja, poljoprivrede, zaštite životne sredine i nosivih uređaja.

Vip IoT Challenge, koji organizuju kompanija Vip mobile i centar za tehnološko preduzetništvo ICT Hub, uz podršku Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, fondacije Fridrih Nauman i kompanija Nokia i MikroElektronika, za cilj ima okupljanje timova koji će raditi na razvoju tzv. Narrowband-IoT rešenja uz stručnu podršku u vidu mentorstva, opreme i pristup laboratorijama, kao i prvom Living Labu u Srbiji, otvorenoj laboratoriji za testiranje IoT rešenja u realnim uslovima.

- Cilj ovog projekta je da se doprinese digitalizaciji društva. Vip mobile je obezbedio kompletnu infrastrukturu za testiranja i razvoj rešenja, koje želimo da vidimo primenjene u Srbiji. IoT donosi promene u različitim životnim sferama, a privreda je jedna od onih koje bi mogla pretrpeti najviše promena. Zato i jesmo među prvim operaterima u svetu koji će korisnicima omogućiti Narrowband tehnologiju. Prepoznavši potencijal i značaj ove tehnologije za društvo, odlučili smo da zajedno sa našim partnerima, ICT Hubom i Elektrotehničkim fakultetom, organizujemo ovaj konkurs - poručila je Natali Delić, CTO kompanije Vip mobile.

Kosta Andrić, direktor centra za tehnološko preduzetništvo ICT Hub istakao je da predložena rešenja ne moraju biti komercijalne prirode, već da imaju vidljiv potencijal za primenu. Pored toga, kao glavne kriterijume za odabir, koristiće se jasna i precizna definicija problema koji se rešava, inovativnost, kao i potencijal i iskustvo tima.

- Ovim projektom dajemo priliku inovativnim timovima da realizuju svoje ideje koje mogu doprineti digitalizaciji društva. Prilikom odabira timova, tražićemo celovita Internet of Things (IoT) rešenja koja podrazumevaju i hardversku i softversku komponentu, dok ćemo se fokusirati na primenu tih rešenja u poljoprivredi, saobraćaju, zaštiti životne sredine i nosivim uređajima (wearables) - objasnio je Andrić.

Odabranim timovima je obezbeđeno tri meseca obuke i testiranja u opremljenim laboratorijama za razvoj, od kojih je jedna Living Lab gde će rešenja testirati u realnim uslovima, a svaki tim dobiće i svu neophodnu opremu za razvoj svojih rešenja.

Za najbolja tri tima obezbeđen je ukupan nagradni fond od 10.000 EUR, dok prvoplasirani tim očekuje i putovanje u Finsku, navodi se u saopštenju Vip-a.

Prijave timova traju do 30. septembra, a više informacija o uslovima učešća možete naći na digitalizujdrustvo.rs.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.