NavMenu

Beogradske elektrane i EPS sa kineskim partnerima grade toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda vrednosti 170 mil EUR

Izvor: Tanjug Sreda, 29.08.2018. 13:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)Ilustracija
JKP Beogradske elektrane ulaze sa EPS-om i kineskim partnerima u veliki zajednički projekat izgradnje toplodalekovoda od Obrenovca do Novog Beograda, u koji je planirano ulaganje oko 170 mil EUR.

Ugovor sa kineskom firmom Power China potpisan je prošle godina, a sada se očekuje završetak finansijskog aranžmana Ministarstva finansija sa kineskom Eksim bankom.

Realizaciju 49% projekta uradiće domaće firme, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. da bi za dve do tri godine bilo omogućeno grejanje toplotnom energijom iz TENT A.

V.d. direktora EPS Milorad Grčić kaže da se o tom važnom projektu toplifikacije na razne načine pričalo već nekoliko decenija, ali da niko nije imao ili volju ili snagu da ga zaista i pokrene.

Grčić kaže da su se stekli uslovi da EPS učestvuje u ovom projektu, a da bi on zaživeo mora da se uradi nekoliko zahvata unutar TENT-a, odnosno određena ulaganja na blokovima A3, A4, A5 i A6.

- Ovo je veoma vredna investicija i deo koji mora biti uložen u Termoelektranu je nešto manje od 20 mil EUR. To će stvoriti uslove za toplifikaciju Novog Beograda, ali i povećanje grejnog kapaciteta samog gradskog dela Obrenovca - kaže Grčić.

Grčić, koji je obišao TENT A sa direktorom Beogradskih elektrana Goranom Aleksićem, državnim sekretarom Ministarstva rudarstva i energetike Zoranom Predićem, predsednikom opštine Obrenovac Miroslavom Čučkovićem i kineskim partnerima, naveo je da će projekat omogućiti da grejanje Obrenovčana bude mnogo bolje i stabilnije, a konačno će ga dobiti i tri mesne zajednice Urovci, Krtinska i Zvečka.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić rekao je da je Grčić uradio značajnu stvar jer danas svi zejdno pokazuju koliko je energetski sistem Srbije jedinstven.


Za planirani toplodalekovod od Obrenovca do Novog Beograda Aleksić kaže da je od istorijskog značaja za daljinsko grejanje u Srbiji, te da će omogućiti veću bezbednost i sigurnost, manju energetsku zavisnost od uvoza, a unaprediće kvalitet životne sredine u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Predić kaže da Ministarstvo daje izuzetan značaj realizaciji ovog projekta, za koji navodi da je sigurno jedan od najznačajnih u oblasti energetike koji će se realizovati u narednih nekoliko godina.

- U godinama pred nama u energetski sektor će biti investirano nekoliko milijardi evra, u revitalizaciju i izgradnju novih postrojenja u okviru elektroprivrede, kao i u razvoj obnovljivih izvora energije - rekao je Predić.

Istakao je da će realizacija projekta značajno povećati energetsku stabilnost i smanjiti uvoznu zavisnost, pre svega u oblasti prirodnog gasa što je, kaže, jedan vrlo bitan efekat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.