NavMenu

Praznik za sva čula - Četvrto svetsko takmičenje kuvara i Blakanski kulinarski kup od 21. do 23.05.2009. u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 11.03.2009. 14:25
Komentari
Podeli

Kulinarska asocijacija Srbije (KAS), Asocijacija šefova kuvara Srbije (AŠKS) i kompanija Bel Expo su od 21-23. maja 2009. godine domaćini i organizatori IV svetskog takmičenja kuvara (OWCCC - One World Culinary Chefs Competition) i Balkanskog kulinarskog kupa (BCC – Balkan Culinary Cup).

Na One Culinary World Chefs Competition u Beogradu će učestvovati sedam šefova kuhinja. Takmičare bira WACS preko svojih kontinentalnih direktora. Svaki od sedam timova, predstavnika kontinenta, broji tri člana: kuvar, sudija i stručni novinar. Šefovi kuhinja će imati priliku da demonstriraju svoje znanje i veštine tokom takmičenja ispred profesionalne publike koju čine kuvari, hotelijeri i restorateri iz Srbije i balkanskih zemalja.

Takmičarski kontinenti:

  • Afrika -1 takmičar
  • Evropa -2 takmičara
  • Azija 1 takmičar
  • Amerika - 2 takmičara
  • Pacifik - 1 takmičar

Paralelno sa One Culinary World Chefs Competition se održava i Blakanski kulinarski kup (BCC – Balkan Culinary Cup). Balkanski kulinarski kup je prvi šampionat profesionalnih kuvara i poslastičara i do sada jedini skup ovakvog karaktera u Balkanskom regionu. Učesnici Balkanskog Kulinarskog Kupa su : Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Kipar, Albanija, Rumunija, Turska i Srbija. Cilj ovog šampionata je da okupi što više kuvara iz zemalja iz regiona ali i iz Evrope, radi razmene iskustva i implementacije novih trendova i prehrambenih proizvoda u pripremi i serviranju hrane i pića.

Tokom ova tri dana, od 21-23. maja, organizatori će ugostiti 150 kolega kuvara iz inostranstva, među kojima su predsednik Svetske asocijacije Kuvara (WACS) gospodin Gissur Gudmundsson, i druge priznate i cenjene kolege iz vrha svetske gastronomije.

Za mesto održavanja takmičenja odabran je EXPO XXI Međunarodni Expocentar Beograd, koji svojim prostornim i tehničkim karakteristikama ispunjava uslove Svetske asocijacije Kuvara (WACS).

Generalni pokrovitelj Svetskog takmičenja šefova kuhinja (One Culinary World Chefs Competition) i Balkanskog kulinarskog kupa (BCC – Balkan Culinary Cup) je Narodna kancelarija predsednika Republike. Takmičenje podržavaju i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije – sekretarijat za turizam, Skupština grada Beograda, Privredna komora Beograda i Turistička organizacija Beograda. Svi oni su prepoznali osnovne ciljeve ove manifestacije, a to je promocija domaćih proizvoda stranim posetiocima kao i afirmacija Beograda i Srbije kroz gastronomiju.

Oficijelni hotel šampionata je Hotel Holiday INN Beograd, a sponzor je Metro Cash&Carry Beograd.

Podatak da u našoj zemlji ima nešto više od 10.000 kuvara, 2.700 ugostiteljska objekta, 253 kategorisana hotela i 148 kategorisana restorana, a da Srbija nikada nije bila domaćin ovako prestižnog šampionata uverava nas da će poseta stručne javnosti za vreme takmičenja biti veoma dobra i svrsishodna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.