NavMenu

Češka želi srpske radnike - Najviše posla u auto-industriji

Izvor: RTS Sreda, 29.08.2018. 11:56
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Zbog sve većih teškoća preduzeća da nađu kvalifikovane radnike, Vlada Češke odlučila je da ubrza proces zapošljavanja stranih radnika. Na rad duži od tri meseca dolazi 19.600 Ukrajinaca godišnje, po 1.000 Filipinaca i Mongola, a od septembra ta kvota će se proširiti i na 2.000 Srba.

Zaposlenje na najmanje godinu dana, po istim pravilima i uz istu platu kakvu imaju zaposleni Česi – to su uslovi za 2.000 radnika koji će od jeseni moći da potraže posao u Češkoj.

- Sudeći prema povećanom interesovanju čeških kompanija kada je u pitanju zapošljavanje radnika iz Srbije, izgleda da su iskustva veoma dobra. Ljudi iz Srbije su u Češkoj veoma cenjeni kao tehnički kvalifikovani. Njihovo iskustvo u našoj zemlji može biti korisno i za Srbiju, jer će doneti nova znanja. Na kraju krajeva će stimulisati češke investicije u Srbiji - navodi Pavel Kobližka, zamenik ambasadora Češke Republike.

Najveća potražnja za radnicima je u auto-idustriji.

- Češka je preko našeg sajta Poslovi infostud u poslednje vreme zaista popularna zemlja za odlazak za privremeni rad. I tu su najčešće poslovi koji su vezani za auto-industriju, odnosno za proizvodnju auto-delova. Od uslova jedino je potrebno da imate fizičku spremnost da obavljate određene poslove - navodi Miloš Turinski iz Poslova Infostud.

Zapošljavanje u inostranstvu se odvija preko agencija za posredovanje. U Srbiji trenutno legalno posluje 112 takvih agencija, a nedavno je ministarstvo zbog zloupotrebe angažovanja radnika četiri agencije stavilo pod ključ.

- Dešavalo se recimo, da su naši građani odlazili na rad u Slovačku, da su 300 EUR svakog meseca davali kao proviziju agenciji, što je apsolutno nedozvoljeno. Ono što je bitno da građani znaju pre nego što odu je da – moraju ovde da zaključe ugovor, moraju da budu upoznati sa svim uslovima rada koji ih čekaju u nekoj stranoj zemlji, da znaju kakvi su uslovi života, troškovi života i svega ostalog. Prosto da imaju potpunu informaciju kada se odluče na odlazak u inostranstvo - navodi Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.

Miloš Turinski navodi da radnici moraju da provere ugovore koje potpisuju.

- Jako je bitno da provere ugovore koje potpisuju i da potpisuju ugovore na srpskom jeziku. Ukoliko je on dvojezičan bitno je da ga uporede sa srpskom verzijom i da vide da je to zaista ono što su potpisali - ističe Turinski.

U prošloj godini je preko agencija koje imaju dozvolu za rad oko 5.600 građana otišlo na rad u inostranstvo, najčešće u – Rusiju, Slovačku, Hrvatsku, Crnu Goru i Sloveniju, a jedan deo na Maltu i u Nemačku. Iako i dalje preovlađuju pozitivna iskustva, nadležni ističu da su prevare radnika sve češće, pa je prvi korak pre odlaska dobra provera svih uslova
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.