NavMenu

NIS neće graditi novo skladište u Beogradu - U planu još benzinskih stanica

Izvor: eKapija Četvrtak, 23.08.2018. 15:56
Komentari
Podeli
Mogući izgled zone oko Hipodroma i Stare šećerane na ČukariciMogući izgled zone oko Hipodroma i Stare šećerane na Čukarici
Kompanija NIS neće graditi novo skladište na teritoriji Beograda, nakon što je parcelu na Čukarici, između Mosta na Adi i Stare šećerane, površine 5,5 hektara, na kojoj se nalaze veliki stari rezervoari kompanije, ustupila gradu Beogradu.

Zemljište koje zauzvrat treba da dobije od grada, NIS planira da iskoristi za izgradnju benzinskih stanica, saznaje eKapija u našoj naftnoj kompaniji.

- Skladište NIS-a na predmetnoj lokaciji zatvoreno je 15. januara 2018. godine. Rezervoari su ispražnjeni, degazirani i očišćeni, a lokacija i okolina su potpuno bezbedni. Snabdevanje beogradskog tržišta se obavlja direktnim isporukama iz Rafinerije nafte Pančevo, a manjim delom iz Smedereva, u zavisnosti od udaljenosti primaoca. Kao društveno-odgovorna kompanija, NIS smatra da objekti ovog tipa ne treba da se nalaze u gradskom jezgru, te na lokacijama koje je NIS dobio od Grada Beograda neće biti skladišta, već je plan da budu iskorišćene za izgradnju benzinskih stanica. Samim tim, na teritoriji Grada Beograda NIS ne planira izgradnju skladišta - saopšteno nam je iz kompanije.

Ilustracija - U NIS smatraju da objektima ovog tipa nije mesto u gradskom području (Foto: ymgerman/shutterstock)Ilustracija - U NIS smatraju da objektima ovog tipa nije mesto u gradskom području
U utorak, 21, avgusta, u Skupštini Beograda potpisan je novi sporazum o saradnji glavnog grada i NIS-a, u okviru programa "Zajednici zajedno", koji treba da omogući nastavak zajedničke saradnje na projektima od značaja za društvo. Tom prilikom je i najavljeno ustupanje zemljišta od 5,5 hektara gradu, koji ima nameru da na tom prostoru razvija sadržaje primerene razvojnoj politici "spuštanja" urbanog tkiva na reke.

Grad planira da zemljište proda investitoru koji bi na njemu, kako je 2017. godine predviđeno prvonagrađenim radom na urbanističko-arhitektonskom konkursu za uređenje šireg područja Hipodroma, podigao hotel i sportsko-rekreativni centar.


Tročlani tim arhitekata – Marija Krsmanović Stringeta, Anđelka Badnjar i Milena Kordić - zamislio je da hotel i sportsko-rekreativni centar na mestu bivših NIS-ovih i ranije Jugopetrolovih skladišta ima 64.000 kvadratnih metara, da podseća na talase, a ispred njega predviđen je gradski trg. Postojeća zdanja, dimnjak nekadašnje toplane i kula osmatračnica ostali bi na lokaciji bez mogućnosti da se nadograde ili da im se promeni izgled. To ne znači da ne mogu biti obnovljeni, ali pod uslovom da se očuva njihova autentičnost, predvidele su pobednice konkursa.

Hipodrom će ostati na staroj lokaciji, a grad želi da u potpunosti revitalizuje zapušteni prostor Stare šećerne, kao važan deo našeg istorijskog i industrijskog nasleđa.


Benzinske stanice u skladu sa savremenim standardima


Iz naše najveće naftne kompanije ističu da su "maloprodajni objekti koje NIS gradi urađeni po savremenim bezbednosnim i ekološkim standardima i da, osim razvoju biznisa, doprinose i lepom i modernom izgledu Beograda". Dodaju:

- Pored toga, na novim benzinskim stanicama NIS-a biće zaposleni novi radnici čime će kompanija dodatno doprineti povećanju zaposlenosti u Beogradu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.