NavMenu

Naučnici uspeli da pretvore krvnu grupu A u nultu

Izvor: Radio 021 Sreda, 22.08.2018. 15:27
Komentari
Podeli
(Foto: Photobank gallery/shutterstock.com)
Naučnici veruju da su pronašli način da krvnu grupu A promene u univerzalnu grupu tip nulta (0), koji je često potreban u hitnim transfuzijama.

Oni su laboratorijskim testiranjima koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su efikasno transformisali grupu A u krvnu grupu nulta.

Naučnici sa Univerziteta Britanska Kolumbija najavljuju da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro, te objašnjavaju da su pomoću enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene sa površine eritrocita, crvenih krvnih ćelija, prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe nulta.

Njihovo uklanjanje je veoma važno, jer antigeni mogu da uzrokuju kobnu imunu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi "pomisliti" da davalac sa krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu nulta i neće je napasti.


U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kome je hitno potrebna krv, zbog čega transfuzione službe moraju imati dovoljnu količinu nulte, napominju naučni portali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.