NavMenu

Dodeljena nagrada "Aurea 2009" - "ICM Electronics" dobitnik prestižnog priznanja za najbolju investiciju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 09.03.2009. 16:47
Komentari
Podeli

Dragan Mićić i Božidar ĐelićDragan Mićić i Božidar Đelić

Kompanija "ICM Electronics" dobitnik je nagrade "Aurea 2009" za najbolju investiciju protekle godine za projekat izgradnje prve fabrike robotskih linija u Srbiji. Tako je akcija proglašenja najboljeg ulaganja, koju je inicirao investicioni portal "eKapija.com", krunisana današnjom (9. mart 2009. godine) dodelom priznanja u beogradskom "Aeroklubu", uz prisustvo brojnih predstavnika diplomatskog kora, poslovne zajednice i medija.

Pobedniku je nagradu dodelio Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj.

On je tom prilikom izjavio da projekti na listi nominovanih daju određenu dozu nade da u ovoj teškoj godini Srbija raspolaže ljudima koji pre svega imaju ideje i preduzetnički duh.

- Ono što će biti veoma važno u godinama koje dolaze su dobre ideje koje mogu da doprinesu poboljšanju poslovnih prilika. Potrebno je da usluge i proizvodi u koje je uključeno znanje budu promovisani. Potrebno je takvim projektima dati i finansijsku i svaku drugu podršku, kako bi Srbija imala održivu poziciju u međunarodnom okruženju - izjavio je Đelić.

Branko Urošević (Foto: ekapija)Branko Urošević

Član žirija dr Branko Urošević, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i predsednik UO SECCF izjavio je da žiri podržava projekte koji su inovativni, društveno korisni zbog ograničenih resursa, i koji vode računa i o energetskoj efikasnosti i poboljšanju životne sredine.

- Kriza nam govori da je svet ekonomije globalizovan i naše firme moraju da se prilagodne ovom procesu. Svih osam projekata koji su ušli u najuži izbor za nagradu su kvalitetni. Sve smo ih pažljivo analizirali i oni nam govore da u Srbiji ima potencijala za uspešnu privredu - izjavio je on.

Pobednik, kompanija "ICM Electronics", je u Platičevu kod Rume izgradila i pustila u rad prvu srpsku fabriku za proizvodnju i montiranje robotskih linija. Proizvodni pogon i upravna zgrada "ICM" prostiru se na više od 1.000 kvadratnih metara.

- Ova nagrada je veliki kompliment za "ICM Electronics", pogotovo što smo je dobili od tako ugledne kuće i renomiranog žirija. Nagrada nam je postavila novi cilj, a to je da i iduće godine budemo u užoj konkurenciju za nagradu "Aurea". Iako su naše mogućnosti sa novom fabrikom deset puna uvećane, planiramo dalje širenje i nove investicije - izjavio je Dragan Mićić, direktor "ICM Electronics".

Milinko Milinković i Božidar ĐelićMilinko Milinković i Božidar Đelić

Osim nagrade "Aurea 2009", dodeljena su i dva specijalna priznanja - za inovativnost i društvenu korisnost. Titulu korisne investicije poneo je projekat "Kuće Beodom", koji se odnosi na izgradnju nisko-energetskih stambenih zgrada. Čast da bude proglašena inovativnom investicijom pripala je proizvodnji hala od prefabrikovanih ferocementnih elemenata, projektu preduzeća "Milinković Company".

Milinko Milinković, direktor "Milinković Company" izjavio je da je njegova kompanija do sada osvojila brojna priznanja, ali da nagrada "eKapije" znači mnogo.

- Priznanje smo dobili posle 10 godina rada na sistemu izgradnje objekata od ferocementnih elemenata, koji nije nov samo po primeni tehnoloških rešenja već je nov i po filozofiji gradnje. Tim sistemom omogućena je jeftina i brza gradnja školskih sportskih dvorana, jer 80% škola nema, ili ima neadekvatne dvorane - izjavio je Milinković.

Milena Gojković Mestre i Božidar ĐelićMilena Gojković Mestre i Božidar Đelić

Milena Gojković Mestre, direktor preduzeća "Kuće Beodom", izjavila je da je nagrada veliko priznanje za njihov rad.

- Naš projekat je korak ka održivom razvoju, jer naše zgrade koriste malu količinu primarne energije. Korišćenjem slorane energije za zagrevanje sanitarne vode i geotermalnu energiju za grejanje i hlađenje smanjuje se zavisnost od primarne energije i smanjuje efekat staklene bašte - navela je ona.

Zdravko Lončar, Jelena Pavićević, Aleksandar ParezanovićZdravko Lončar, Jelena Pavićević, Aleksandar Parezanović

Prema rečima Zdravka Lončara, direktora "eKapije", osnovna merila za izbor investicije godine bili su njena inovativnost i originalnost, kao i društvena korisnost i finansijska isplativost.

- Dobri investicioni projekti nisu uvek oni koji su najveći po količini uloženog novca i zauzimaju centralno mesto na naslovnim stranama novina. Želeli smo da bacimo svetlo na investicije koje omogućavaju dugoročno održiv razvoj Srbije i utiču na povećanje naše konkurentnosti na međunarodnom tržištu, ujedno vodeći računa o potrebama društvene zajednice - izjavio je tom prilikom Lončar.

eKapija Investicioni timeKapija Investicioni tim

O dobitniku priznanja "Aurea 2009" je odlučivao šestočlani žiri, sačinjen od uglednih stručnjaka za investicije i poslovnih ljudi, a svoj glas su dali i posetioci "eKapije". Podršku realizaciji projekta pružila je "Hochegger Communications Consalting", jedna od vodećih konsultantskih kuća u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Pored "ICM Electronics", "Milinković Company" i "Kuće Beodom" za nagradu su konkurisali i "Metalac", "Sto posto", "Delta Agrar", "NTIM Technology" i "SFERA".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.