NavMenu

Spasojević ostaje gazda ITM? - Biznismen želi da kupi svoju firmu iz stečaja

Izvor: Beta Utorak, 21.08.2018. 15:57
Komentari
Podeli
Toplica Spasojević (Foto: ekapija)Toplica Spasojević
Kompaniju ITM grupa koja se prodaje iz stečaja kupiće, dosadašnji suvlasnik Toplica Spasojević.

On je za Betu rekao da neće dozvoliti da neko drugi kupi kompaniju jer ne želi da izađe iz biznisa koji se zasniva na uvozu robe, već da je samo reč o "restrukturiranju preko stečaja" i da će ITM grupu kupiti druga firma koja je pod njegovom kontrolom.

Stečajni upravnik oglasio je prodaju ITM grupe kao pravnog lica javnim nadmetanjem, jer je u tu firmu uveden stečaj krajem oktobra prošle godine pošto nije poštovala Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), usvojen 2014. godine.

Pedlog za pokretanje stečaja podnela je država, odnosno državna Agencija za osiguranje depozita, i predstavnici dve banke u stečaju - Univerzal banke i Privredne banke Beograd, koja je takođe državna.

Spasojević je rekao da je "sve pod kontrolom i da je bankarske dugove otkupio ruski partner koji će nastaviti da posluje s njim".

- S bankama smo napravili dogovor, one su namirene i ITM grupa će se restrukturirati kupovinom iz stečaja - rekao je Spasojević.


Na pitanje zašto je kompanija zapala u teškoće, Spasojević je rekao da su problemi nastali 2008. godine kada je počela svetska kriza.

- ITM grupa je jedan od najvećih uvoznika, uvozimo robu svetskih brendova i u prvom talasu 2008. godine izgubili smo 7-8 mil EUR, a skoro isto toliko i u drugom talasu krize - rekao je Spasojević i dodao da kompanija ima firme na Kipru i u Makedoniji i da će se "za mesec dana sve znati kada se okonča kupoprodaja iz stečaja".

Zvanično, vlasnik ITM grupe je kiparski Dagenam, čiji su vlasnici po 50% Spasojević i Siniša Raković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.