NavMenu

Rešenje za dekarbonizaciju - Pretvaranje ugljen-dioksida u beton, goriva...

Izvor: Energetski portal Četvrtak, 16.08.2018. 16:48
Komentari
Podeli
(Foto: Alison Hancock/shutterstock.com)
Gotovo 4 mil EUR vredan projekat koji sprovodi Mičigenski univerzitet (Sjedinjene Američke Države) ima za cilj da emisije ugljen-dioksida smanji za desetinu do 2030. godine.

Za uspešnu dekarbonizaciju, gas treba da se pretvori u korisne proizvode, ističu naučnici ovog američkog univerziteta.

Oni nameravaju da 4 milijarde tona štetnih jedinjenja u narednih dvadesetak godina "preobliče" u beton, goriva ili vlakna ugljenika.

Amerikanci rade na razvijanju tehnologije koja bi "hvatala" ugljen-dioksid iz vazduha a potom ga transformisala u iskoristivu robu. Sledeći korak koji bi preuzeli bilo bi usavršavanje i omasovljavanje upotrebe na ovaj način dobijenih proizvoda od ugljenika.

Volker Sik, kao predstavnik mičigenskog tima istraživača, izjavio je da je njihova vizija da prepreku koju trenutno predstavlja ispuštanje gasova i efekat staklene bašte, pretvore u ekonomsku priliku.


- Verujemo da bi inovacije na polju uklanjanja ugljen-dioksida i njegovog ponovnog korišćenja rezultovale ugljenično negativnim, a novčano pozitivnim, ishodom. Smanjivanjem ekološkog otiska bi u decenijama ispred nas mogla da se ostvari dobit koja bi se merila milijardama - zaključio je Sik.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.