NavMenu

Autoput do Merdara novcem iz tri izvora - Mostovi i tuneli oko Prokuplja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.08.2018. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Izgradnja autoputa mira biće finansirana kombinovano iz zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i iz sredstava investicionog granta koji će Srbiji biti stavljen na raspolaganje kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan - WBIF (Western Balkans Investment Framework WBIF), rečeno je za naš portal u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Kako objašnjavaju, investiciona vrednost biće određena po izradi idejnog projekta.

- Autoput Niš Merdare biće deo autoputa E80, i predstavljaće vezu saobraćajnog čvorišta Niš sa Prištinom i dalje, preko Albanije, sa Jadranskim morem. Ukupna dužina deonice iznosi 77 km, a podeljena je u dva sektora i šest deonica. Procenjena investiciona vrednost iz prve faze iznosi oko 212 mil EUR - dodaju oni.

Idejni projekat prvog sektora Niš – Pločnik je urađen i u toku je stručna kontrola od strane Republičke revizione komisije, dok je Idejni projekat drugog sektora Pločnik – Merdare (37,6 km) u fazi izrade.

- Prvi sektor od Niša do Pločnika dugačak 39,5km, biće kopletiran nakon ispravki nedostataka. Paralelno sa finalizacijom Idejnog projekta u toku je izrada projektnog zadatka za Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje - kažu u resornom ministarstvu za eKapiji.

Aktom od 30. maja ove godine realizacija projekta za izgradnju autoputa Niš - Merdare i izrada tehničke dokumentacije, u svojstvu investitora je poverena preduzeću Koridori Srbije.

Iz ministarstva građevine dodaju da se paralelno sa ovim radi i na izmenama i dopuna područja posebne namene infrastrukturnog Koridora autoputa E80.

Tender za izvođače radova, kako kažu, može biti raspisan tek nakon izrade projektnog zadatka.

- Rok za projektovanje je 12-18 meseci i tek potom može biti objavljen tender za izbor izvođača radova.

Očekivani početak izgradnje prve deonice autoputa je nakon okončanja postupka izrade kompletne projektne dokumentacije, kao i okončanja postupka eksproprijacije.

Kako je predviđeno autoput će imati šest deonica, prva deonica autoputa (5,5 km) počinjaće od postojeće petlje Merošina na koridoru autoputa E75 i završavati posle planirane petlje Merošina- istok. Na ovoj deonici autoputa planirana je petlja Merošina-istok, kao i pet mostova, ukupne dužine oko 130 m.

Druga deonica (8,8 km) počinjače posle petlje Merošina-istok i završava se pre planirane petlje Prokuplje-istok. Deonica je projektovana za brzinu od 130 km/h. Na deonici postoji 6 mostova ukupne dužine oko 1.000m, 5 nadvožnjaka ukupne dužine oko 300 m, kao i 2 tunela ukupne dužine oko 450m.


Treća deonica (12,8 km) prolaziće kroz građevinsko područje Prokuplja i karakterisaće je veoma složeni prostorni uslovi. Projektovana je za brzinu od 100 km/h. Na ovoj deonici je planirano više mostovskih konstrukcija i tunela. Po izlasku iz tunela u severozapadnom delu Prokuplja, koridor se vraća u dolinu reke Toplice. Deonica obuhvata planirane petlje Prokuplje - istok i Prokuplje - zapad. Na deonici postoji 11 mostova, ukupne dužine oko 1.900 m, 3 nadvožnjaka ukupne dužine oko 200 m i 4 tunela ukupne dužine oko 2.300 m.

Četvrta deonica (5,6 km) počinjaće u dolini reke Toplice po izlasku koridora autoputa iz građevinskog područja Prokuplja, i završava se neposredno posle planirane petlje Beloljin. Projektovana je za brzinu od 130 km/h. Na deonici postoji 3 kratka mosta, ukupne dužine oko 30 m.

Peta deonica (6,8) km počinje posle planirane petlje Beloljin i završa se na profilu Pločnik. Projektovana je za brzinu od 130 km/h. Na deonici postoji 9 mostova, ukupne dužine oko 460 m.

Poslednja, šesta deonica (37,6 km - počinje od profila Pločnik i završava se na administrativnom prelazu Merdare.

Projektovana je za brzine od 100 km/h do 130 km/h. Na ovoj deonici se nalaze tri planirane petlje, petlja Kuršumlija, petlja Rudare i petlja Merdare. Na deonici postoji 137 mostova, ukupne dužine oko 6.400 m, 11 nadvožnjaka ukupne dužine oko 930 m i 7 tunela ukupne dužini oko 3.640 m.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.