NavMenu

BRNABIĆ: U 2019. počinjemo gradnju Autoputa mira

Izvor: Tanjug Petak, 10.08.2018. 17:11
Komentari
Podeli
Premijerka Ana BrnabićPremijerka Ana Brnabić
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će 2019. godine konačno krenuti izgradnja takozvanog Autoputa mira Niš-Priština-Tirana-Drač, i da će se krenuti od prve faze Niš-Pločnik.
Ona je navela da, kada se završi prva faza, biće mnogo lakše autoputem doći i do Prokuplja i Kuršumlije, a da će tada biti lakše dovoditi i investitore, kao što će biti lakše i malim i srednjim preduzećima da se šire i povezuju sa celom Srbijom i da izvoze.

Premijerka Ana Brnabić i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišli su u petak (10.08.2018.) fabriku Simpo Šik u Kuršumliji i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Žubor u Kuršumlijskoj banji.

Brnabić je napomenula da su dva najveća zadatka Vlade Srbije u vezi sa Kuršumlijom upravo deo autoputa Niš-Pločnik i izmena zakona o javnoj svojini, kako bi se izvršila privatizacija Kuršumlijske banje.

Ona je poručila da je turizam jedan od sektora koji najbrže raste u Srbiji, posebno banjski turizam, u kojem se beleži u prvih šest meseci 2018. godine 253.000 poseta, a najviše je ljudi iz Srbije, mada ih je sve više iz inostranstva.

Premijerka je istakla da Kuršumlija sa tri banje, uz Đavolju varoš i Radan planinu, ima ogroman potencijal za turizam.

Govoreći o fabrici Simpo Šik, Brnabić je kazala da je to jedna od stvari koja se mora rešiti, odnosno da se mora obezbediti da ta fabrika posluje održivo, da nastave proizvodnju i da se nađe strateški partner, koji će uložiti u obnovu opreme, kako bi bili konkurentni sa svim kompanijama koje posluju u Srbiji i inostranim kompanijama.

Ministar Ljajić je istakao da je Kuršumlija na svojoj teritoriji ima tri banje, od toga dve koje rade odlično i koje su među osam banja po broju posetilaca i noćenja koja se ostvare - Prolom i Lukovska banja.

- Što se Kuršumlijske banje tiče jedan javni poziv za prodaju je propao zbog visoke cene od 2,4 mil EUR. Očigledno je da je ta cena bila destimulativna za one koji su bili zainteresovani da kupe ovu banju - kazao je Ljajić, te dodao da bi trebalo menjati zakon ako se želi da se za prodaju banje ide s manjom cenom.

Naveo je da se paralelno radi na izmeni tog zakona i da Direkcija za imovinu radi procenu vrednosti za sve banje u Srbiji.

- Nadamo se da će taj posao biti završen do kraja godine, da bi od početka sledeće mogli da uputimo nove javne pozive za banje u Srbiji, da se konačno taj proces dovede do kraja, jer banjski turizam je ogroman turistički i ekonomski resurs Srbije - naveo je ministar i dodao da je u prvih šest meseci zabeleženo 20% više dolazaka u srpske banje.

Predsednik Opštine Kuršumlija Rodljub Vidić naveo je da je da su razgovarali o oživljavanju Kuršumlijske banje, koja već 12 godina ne radi i koju nisu uspeli da prodaju pre par meseci, zbog previsoke cene, zatim o hidroakumulaciji Selova, investiciji koja traje već 30 godina, kao i o autoputu koji treba da se gradi.

- Razgovarali smo i o infrastrukturnim problemima, jer je Kuršumlija po površini od 950 kvadratnih kilometara, jedna od najvećih opština u Srbiji i nikada nije bilo dovoljno sredstava da se ti putevi održavaju. Imamo oko 800 kilometara makadamskih i nekategorisanih puteva. Bile su i strašne nepogode kod nas, ušli smo i u program Vlade za pomoć - kazao je Vidić.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.