NavMenu

Kompanija koja gradi Porto Skadar Lake zabrinuta - Novim prostornim planom rizort je izbrisan

Izvor: eKapija Petak, 10.08.2018. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: portoskadarlake.com)
Kompanija Montenegro Resort koja gradi Porto Skadar Lake, zabrinuta je zbog predloženih rešenja Nacrta prostornog plana posebne namene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi - saopštio je njen predsednik Lionel Sonigo.

- Predloženim scenarijom 2 - održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lake na 10-20% planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog nacrta. Svođenje celog projekta, vrednog 160 mil EUR, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo - naveo je Sonigo u saopštenju.

Ocenio je da je zanimljivo da je u konzorcijumu koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio nacrt, ista kompanija koja je radila prethodnu studiju lokacije za taj prostor 2014, a to je Centar za arhitekturu i urbanizam, čiji je osnivač Predrag Babić.

- Kao investitor se pitam na osnovu kojih bitno izmenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim skoro brišu - naveo je Sonigo i podsetio da je prethodnom studijom lokacije predviđena gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni - Porto Skadar Lake i MJ Property kompleksa.

Sonigo je saopštio da kapaciteti Porto Skadar Lake kompleksa nisu 600 ljudi, kako se to predstavlja.

- Kompleks će imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smeštaj maksimum osam osoba po vili. Ukoliko budemo imali 100% popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost - tvrdi Sonigo.

Prema njegovim rečima, projekat Porto Skadar Lake ima neophodnu građevinsku dozvolu, koju je izdalo resorno ministarstvo. Pripremni radovi na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora počeli su 2016.

- Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relevantnih institucija. U toku je izrada studije ispitivanja fito-planktona u letnjem periodu i očekujemo da će biti završena u septembru. Nakon potvrđivanja ove studije, planiramo nastavak radova - poručio je Sonigo i precizirao da je kompanija do sada u projekat Porto Skadar Lake uložila 10 mil EUR.

- Projekat pored Montenegro Resort-a kao investitora ima i Pizzarotti Group, italijansku kompaniju sa preko 100 godina tradicije. Rizortom će upravljati indijski hotelski lanac, Oberoi grupa - naveo je Sonigo.

Međunarodno iskustvo partnera i primjena ekoloških standarda u gradnji, kako tvrdi, garantuju da će na obali Skadarskog jezera nići jedinstveni turistički rizort u Evropi, koji će redefinisati standarde luksuza.

- Ovo je i jedina strana investicija koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mesta za lokalno stanovništvo. Meštani ovog područja u velikom broju podržavaju projekat, jer su svesni da može pomoći valorizaciji Skadarskog jezera i doneti benefite svima - saopštio je Sonigo i istakao da u kompaniji veruju da će i državne institucije, koje su do sada pokazale otvorenost za saradnju sa investitorima, nastaviti da stvaraju uslove za potrebne nove investicije.

Primenom Nacrta Prostornog plana NP Skadarsko jezero valorizovao bi se potencijal jezera i zaleđa, procena je učesnika javne rasprave o ovom dokumentu, koja je juče održana u sali SO Bar.

- Rukovodili smo se zaštitom biodiverziteta i kulturnoistorijskog i graditeljskog nasljeđa. Važni preduslovi za dalji razvoj su zaštita slivnog područja, adekvatan sistem otpadnih voda, sanacija zagađenja iz okruženja, regulacija hidrološkog kompleksa Drim – Bojana - Skadarsko jezero u saradnji sa Albanijom, revitalizacija stambenih objekata, a neophodno je stvoriti preduslove za razvoj privrednih aktivnosti, među kojima je prioritetan turizam - navela je u ime obrađivača Ksenija Vukmanović, planer u Centru za urbanizam i arhitekturu.

Ilustracija (Foto: Mark Herreid/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik barske skupštine Mićo Orlandić je istakao da se mora pronaći način za razvoj ribarskih sela, neophodna je regulacija otpadnih voda, a nisu zadovoljni tretiranjem samo nekih lokacija za razvoj turizma, kao što su Murići.

- Znamo da ima još takvih plaža, kao Šestane, na primer - kazao je Orlandić i procenio da bi produbljavanje korita Bojane doprinelo smanjivanju nivoa jezera, a dobili bi 29.000 hektara plodne zemlje.

Zarija Pejović smatra da Skadarsko jezero treba zaštititi od divlje gradnje, a turizam bazirati na etno-selima. Mašan Lekić je zamerio što nije predviđeno pristanište Podkomarno, a smatra da bi trebalo rekonstruisati tzv. rimski put obalom jezera, koji je još vidljiv. Dr Željko Ivanović je istakao da plan nije tretirao logistički koncept, jer kad bi se razvile sve predviđene privredne grane, trebalo bi dnevno prevesti 20 tona robe, što je nekoliko teških kamiona, a što bi u sezoni izazvalo saobraćajni zastoj.

Zato bi trebalo, istakao je, predvideti parking ispred tunela Sozina.

Direktor barskog Vodovoda Zoran Pajović insistira da plan predvidi ravnomeran razvoj svih mesta koja gravitiraju Skadarskom jezeru. Sekretar za investicije i imovinu Vido Dabanović, skrenuo je pažnju da su zbog loše infrastrukture ugroženi objekti u zaleđu Skadarskog jezera i svi spomenici kulture. Koordinator lovočuvarske službe u preduzeću Lovstvo Marko Brnjada kazao je da plan predviđa agro-ribolovački, ali ne i lovni turizam.

Marjan Plantak je predložio zaštitu autentičnih proizvoda, a odbornik Goran Simić smatra da nedostaju sportski sadržaji, jer su predviđene biciklističke i šetačke staze rekreativne.

Javna rasprava o ovom dokumentu traje do 12. avgusta, piše AntenaM.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.