NavMenu

Prodaja PKB pre poklon nego privatizacija - Sindikat i stručnjaci kažu da se imovina nudi u bescenje

Izvor: Beta Petak, 10.08.2018. 10:02
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Ponuda imovine PKB korporacije na prodaju po početnoj ceni od samo 104,5 mil EUR više liči na likvidaciju i poklon nego privatizaciju, jer se tim novcem ne mogu pokriti ni gubici od 120 mil EUR, rekli su ekonomisti agenciji Beta.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je tender za prodaju imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 mil EUR, u koju spada 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema i zalihe rezervnih delova.

Prema podacima Samostalnog sindikata PKB-a to preduzeće od mehanizacije poseduje oko 330 traktora, 35 kombajna, 90 utovarnih mašina, 20 kamiona i 1.370 priključnih mašina koje se u javnom pozivu ne pominju, a ulaze u ponudu, ali se pominju zalihe rezervnih delova kao deo imovine ponuđene na prodaju.

Milisav Đorđević iz Samostalnog sindikata PKB kaže da su učili sve da prodaje ne bude, ali da je vlasnik, država Srbija, ipak odlučila o tome.

- Imali smo pre dve godine cenu koja je bila za 100 mil EUR viša nego što je danas, 100 i nešto čak. Znamo da na tržištu cena zemlje raste, zašto se ovo desilo, zašto je pala cena ni sami ne znamo. Mislimo da je to još jedan vid izlaženja u susret nekom budućem investitoru, ne znamo već šta - smatra Milisav Đorđević.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je za Betu da se prodajom imovine PKB po minimalnoj ceni od 104,5 mil EUR, koja nije dovoljna da pokrije gubitke iz prošle godine od oko 120 miliona "PKB ustvari likvidira na čudan način".

U javnom pozivu, kako je rekao, nije navedena precizno imovina koja se nudi na prodaju, a najveća nedoumica je šta znači "zemljište ostalih kategorija" namenjeno za poljoprivrednu proizvodnju.

- Nije jasno koja je to vrsta zemljišta ostalih kategorija. PKB je zapravo farma krava, to je pretežna delatnost, a ako se pod zemljištem ostalih kategotija podrzumeva građevinsko zemljište, to znači da kupac kupuje zemljište koje je skupo, a ne farmu - rekao je Kovačević.

Dodao je da je po finansijskom izveštaju iz prošle godine knjigovodstvena vrednost ukupne imovine PKB bila oko 600 mil EUR.

U javnom pozivu je, kako je rekao, nepoznanica i to što se traži da se budući kupac bavi poljoprivredom kao pretežnom delatnošću ili trgovinom poljoprivrednim proizvodima i da je ostvario prihod u poslednjoj poslovnoj godini od najmanje 400 mil EUR.

- Na taj način su isključeni vlasnici farmi koji bi možda bili bolji kupac od traženih u pozivu pa sve izgleda kao da se na nekog određenog cilja - rekao je Kovačević i dodao da je pitanje šta će biti sa radnicima PKB-a.

Agroekonomista Miladin Ševarlić rekao je da bi se prodajom uređenog zemljišta po samo 5.000 EUR po hektaru, koliko iznose troškovi navodnjavanja i odvodnjavanja, moglo prihodovati minimalno oko 90 mil EUR.


- Zemljište se nalazi pored vodenih i kopnenih puteva i košta nekoliko puta više, a kupac će gratis dobiti mehanizaciju i objekte - rekao je Ševarlić.

Istakao je da država nije htela da izdvoji iz prodaje čak ni 1.800 hektara zemljišta koje je svojevremeno Izvršno veće Srbije dodelilo Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu za ogledno dobro.

Vlast, kako je rekao, "ignoriše mišljenje struke i nauke pa prodaju PKB treba da ispitaju svi nadležni organi".

Agroekonomista Milan Prostran ocenio je da je privatizacija PKB "prava rasprodaja 'zlatne koke' koja je hranila Beograd".

- Kombinat nikako nije trebalo prodavati, a još strašnije je što se daje u bescenje, jer hektar uređene zemlje košta najmanje 20.000 EUR, što znači da samo ona vredi oko 340 mil EUR. Nerazumno je da se otvaraju naučno-istraživački centri za IT tehnologije, a studenti poljoprivrede nemaju gde da se praktično obučavaju - rekao je Prostran.

Dodao je da američko ministarstvo poljoprivrede u svom vlasništvu ima stotine hektara koji služe kao ogledno dobro za njihove studente.

- Svetski mangupi, koji će verovatno kupiti PKB, ukinuće sigurno stočarsku proizvodnju koja ne donosi visok profit kao i firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je kupila poljoprivredno preduzeće Zobnatica i ugasila proizvodnju svinja pa zasadila borovnice - rekao je Prostran.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.