NavMenu

U Rumi otvorena prva srpska fabrika robota

Izvor: Beta Petak, 27.02.2009. 14:34
Komentari
Podeli


Srpska kompanije "ICM Electronics" otvorila je 27. februara u Platičevu, pored Rume, fabriku robota u koju je uloženo oko milion evra.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dikić je na otvaranju fabrike kazao da će se u toj fabrici proizvoditi robotske linije koje će zameniti ljude na poslovima na kojim su uslovi teški, kao kod zavarivanja ili proizvodnje gvožđa. Dinkić je podsetio da je u Srbiji u 2008. godini u informacione tehnologije uloženo 530 mil EUR.

Predsednik ICM Dragan Mićić kazao je da će u fabrici posao dobiti još 10 inženjera, tako da će ukupan broj zaposlenih biti 22. On je kazao da će u Rumi projektovati, proizvoditi, montirati i testirati robotske linije za industriju u kojoj postoji serijska proizvodnja.

Mićić je rekao da ICM planira da uđe na tržišta Hrvatske i Bosnei Hercegovine, a da se vode i pregovori o saradnji sa firmana iz Francuske i Nemačke.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Nikola Stojšić kazao je da će robotske linije povećavaju preoduktivnost, što je značajno za srpsku privredu u kojoj produktivnost nije dovoljno visoka, što utiče i na konkurentnost.

Otvaranjue fabrike su prisustvovali i predstavnik proizvođača Fanuk (Fanuc) Lionel Merku (Mercou), sa kojim sarađuje ICM i generalni konzul Japana Teruhiko Shinada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.