NavMenu

Nema starosne penzije bez minimalno 15 godina staža

Izvor: Dnevnik Utorak, 07.08.2018. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)Ilustracija
Bivši zaposleni koji nisu uspeli da u radnoj knjižici skupe najmanje 15 godina radnog staža, i isto toliko uplaćenog penzijskog, a imaju više od 65 godina života, ne mogu dobiti penziju.

To znači da ni oni koji imaju 14 i po godina penzijskog staža, a navršili su 65 godina ni na koji način naknadno ne mogu uplatiti pola godine penzijskog staža koji im nedostaje da bi zadovoljili osnovni kriterijum za penzionisanje - minimum od 15 godina penzijskog staža.

U Fondu PIO objašnjavaju da je Zakonom o PIO pro­pisano da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Zbog sukcesivnog pomeranja uslova za žene, u ovoj godini one stiču pravo na starosnu penziju s navršene 62 godine života i opet najmanje 15 godina penzijskog staža. U staž osiguranja računa se vreme koje je osiguranik proveo na radu po osnovu kojeg je bio obavezno osiguran i za koje je uplaćen doprinos za PIO.

Posle navršenih 65 godina svojstvo osiguranika se može steći samo uključivanjem u obavezno osiguranje, ali nikako se ne može nedostatak godina penzijskog staža nadoknaditi samostalnom uplatom. Zakon o PIO omogućava osobama koje nisu uključene u obavezno osiguranje da same uplaćuju doprinos za PIO po osnovici koju izberu, ali to važi ukoliko imaju manje od 65 godina. Posle tih godina, koje su jedan od uslova za starosnu penziju, osiguranici nemaju nikakvu mogućnost da samo­stalno uplate nedostajući doprinos za PIO, pa makar im falilo nekoliko meseci. Onima koji u trenutku penzionisanja nemaju najmanje 15 godina penzijskog staža, manje od toga ništa ne znači i nigde se ne računa.


Zbog toga svi osiguranici mlađi od 65 godina na vreme moraju voditi računa o tome da ispune i drugi veoma bitan uslov za sticanje prava na starosnu penziju. Moraju znati da im same godine života ništa neće značiti ukoliko nisu ispunili drugi uslov u pogledu penzijskog staža i da nema naknadne uplate da bi "dobacili" do 15 godina staža.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.