NavMenu

Leoni počeo izgradnju fabrike u Kraljevu - Nemački investitor nastavlja saradnju sa dobavljačima iz Srbije

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.08.2018. 14:38
Komentari
Podeli
Budući izgled fabrike u KraljevuBudući izgled fabrike u Kraljevu
Nemački Leoni počeo je danas izgradnju pogona u Kraljevu, saznaje eKapija u ovoj kompaniji.

- Svi neophodni uslovi za početak izgradnje fabrike su obezbeđeni i prvi građevinski radovi počinju danas - istakli su za naš portal.Do kraja decembra, kako navode, biće sagrađeno prvih 6.800 kvadratnih metara proizvodne površine, kako bi početkom februara 2019. bili proizvedeni prvi test kablovi – prototipovi. Svi radovi na izgradnji fabrike biće završeni u prvom kvartalu 2020. godine, pa će u prvoj polovini 2020. fabrika krenuti i sa serijskom proizvodnjom.

U četvrtom pogonu nemačkog investitora u Srbiji, koji svoje pogone već ima u Prokuplju, Doljevcu i Nišu, proizvodiće se kablovski setovi za jednog od svetskih premium proizvođača automobila. Planirano je da do kraja 2018. u fabrici u Kraljevu bude zaposleno 112 ljudi, dok će do kraja 2023. godine fabrika zapošljavati 5.000 radnika.

Leonijeva fabrika u Kraljevu, podsetimo, nalaziće se na Ratarskom imanju. Pogon će zauzimati površinu od 44.000 m2, dok je 22.000 kvadratnih metara predviđeno za neproizvodni, prateći deo (kancelarije, kantine...). Ukupna vrednost investicje iznosi 60 mil EUR, od čega će, ističu za naš portal, u izgradnju fabričke zgrade biti investirano 27 mil EUR, dok će u opremu biti uloženo 33 miliona.


Za potrebe nove fabrike biće nastavljena i saradnja sa dobavljačima iz Srbije.

- Kompanija Leoni Srbija sarađuje sa domaćim dobavljačima pre svega u domenu usluga, opremanja – nameštaja za kancelarije i pogone, potrošnog materijala, izvođenju građevinskih radova, a ista praksa biće nastavljena i za potrebe nove fabrike u Kraljevu - navode u kompaniji, dodajući da je od osnivanja u Srbiji 2009. do danas, uspostavljena saradnja sa više od 900 domaćih dobavljača.

Sa druge strane, podsećaju, kompanija uvozi sirovinu, te specijalne mašine i alate (aplikatori i Komax mašine) neophodne za proizvodni proces.

Leoni je, podsetimo i na to, jedan od vodećih izvoznika iz Srbije. U protekloj godini vrednost izvoza iznosila je 145 mil EUR, dok je za 2018. godinu planirana vrednost izvoza od oko 152 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.