NavMenu

NOMINACIJA 08: "Kuće Beodom" - nisko-energetska stambena zgrada "Amadeo"

Izvor: eKapija Sreda, 25.02.2009. 14:34
Komentari
Podeli



Kompanija "Kuće Beodom" počela je projekat izgradnje nisko-energetskih stambenih zgrada, a prva takva je izgrađena u Beogradu. Ovaj projekat nazvan "Amadeo" karakterišu vrhunski kvalitet gradnje, zvučna izolacija i ventilacija, kao i energetska efikasnost i upotreba obnovljive energije.

Energetska efikasnost se postiže odličnom toplotnom izolacijom i pravim izborom građevinskih materijala. "Kuće Beodom" grade sa POROTHERM-om, koriste izvrsnu toplotnu izolaciju, vode računa o toplotnim mostovima i ugrađuju prozore sa niskoemisionim staklom punjenim argonom.

"Kuće Beodom" koriste obnovljivu energiju za svoje zgrade, energiju dobijenu iz geotermalnog izvora, iz sunca ili vetra. U izgradnji "Amadea" ugrađena je geotermalna toplotna pumpa i termalni solarni paneli za pripremu sanitarne tople vode. Postoje druga vrlo interesantna rešenja koja koriste obnovljivu energiju kao što su fotonaponski solarni paneli za proizvodnju električne energije, zatim "earth cooling tubes"- cevi u kojima se vazduh za ventilaciju zagreva ili hladi u zemlji ili korišćenjem takozvane "cogeneration unit".

Osim zgrade "Amadeo", "Kuće Beodom" su pokrenule i izgradnju objekta "Basilio" u beogradskom naselju Medaković III, kao i objekat "Amadeo II" u Velikom Mokrom Lugu.

INOVATIVNOST

Kompanija "Kuće Beodom" pokrenula je projekat izgradnje nisko-energetskih stambenih zgrada, a prva je izgrađena u Beogradu. Niska-energija znači malu potrošnju energije za obezbeđivanje grejanja, hlađenja i sanitarne tople vode u jednom stanu. To znači izgradnju energetski efikasnih stanova, i korišćenje besplatne obnovljive energije da bi se time dodatno smanjio račun za energiju. To je zapravo 4 do 5 puta manje potrošenog novca za mnogo bolji komfor.

Prosečna zgrada u Srbiji koristi više od 350 kWhpe⁄m².year (kilovat sati pimarne energije po kvadratnom metru godišnje). Primenom jednostavnih i jeftinih mera u toku izgradnje nove zgrade, potrošnja energije se lako može smanjiti upola. Dodatnim merama, kao što je upotreba obnovljive energije, nadalje se znatno smanjuje potrošnja primarne energije. Prvi projekat "Kuća Beodom" ima za cilj da pokaže kako je moguće iskoristiti rešenja raspoloživa u Srbiji i smanjiti potrošnju primarne energije 4 do 5 puta gradeći prve nisko-energetske stanove u Srbiji.

Za ovaj poduhvat bilo je potrebno izabrati prava rešenja, uspostaviti poslovnu saradnju sa pravim partnerima, i razmišljati drugačije. Izgradnjom prve nisko-energetske stambene zgrade pokazano je kako dobra rešenja za uštedu energije mogu biti iskorišćena i u drugim zgradama i po kojoj ceni. Što je veoma važno, ovaj projekat je izveden bez subvencije ili bilo kakve finansijske pomoći i komercijalno je isplativ.

"Kuće Beodom" koriste obnovljivu energiju za svoje zgrade, energiju dobijenu iz geotermalnog izvora, iz sunca ili vetra. U izgradnji "Amadea" ugrađena je geotermalna toplotna pumpa, termalni solarni paneli za pripremu sanitarne tople vode. Postoje druga vrlo interesantna rešenja koja koriste obnovljivu energiju kao što su fotonaponski solarni paneli za proizvodnju električne energije, zatim "earth cooling tubes" cevi u kojima se vazduh za ventilaciju zagreva ili hladi u zemlji ili korišćenjem takozvane "cogeneration unit".

DRUŠTVENA KORISNOST

Poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgradaje suštinski korak ka održivom razvoju. Manja potrošnja energije za grejanje i hlađenje stambenih zgrada, smanjuje upotrebu fosilnih goriva, smanjuje zavisnost Srbije od uvoza energije i smanjuje emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Takođe, obezbeđuje mnogo bolji komfor za stanare zgrade i taj komfor za mnogo manje novca potrošenog na račune za energiju. Sa neizbežnim rastućim trendom cena energije, smanjena potrošnja je najbolji način zaštite od neizvesnosti cena u budućnosti. Naše nisko-energetske zgrade smanjuju svoj dugoročni uticaj na okolinu, dok za kupce stanova nude dobrobit od samog useljenja.

Kompanija se skoncentrisala na 4 glavna aspekta:

1. Poboljšanje ukupnog arhitektonskog kvaliteta zgrade

· Davanje važnosti arhitektonskom dizajnu

· Integracija arhitektonskog dizajna sa nisko-energetskim ciljem

· Rad sa odličnim arhitektonskim studiom

· Iterativni dizajn i usklađivanje

2. Poboljšanje ukupnog kvaliteta upotrebom boljih materijala

· Izgradnja zgrada koje traju

· Upotreba dugotrajnih proverenih rešenja (zidni sistem, krovni sistem)

3. Unapređenje energetske efikasnosti

· Bolja toplotna izolacija

· Briga o toplotnim mostovima

· Bolji prozori i roletne

· Upotreba toplotne inercije kao prirodnog regulatora temperature

4. Korišćenje obnovljive energije

· Solarna energija za sanitarnu toplu vodu

· Geotermalna energija za podno grejanje i hlađenje


KOMERCIJALNI USPEH

"Amadeo" je prva nisko-energetska stambena zgrada u Srbiji. Pošto sve više ljudi traži kvalitetne nekretnine i sve više su zabrinuti rastućim cenama za grejanje i hlađenje, ovim projektom smo pokrenuli ogromno interesovanje u Srbiji. Time je ostvaren uspeh firme i ovog projekta, uprkos ekonomskim problemima koji su počeli pred kraj prošle godine.

Sada, više nego ikada pre, prodaja nekretnina zahteva da se kupcima ponudi istinski kvalitet i istinska vrednost. Mi se definitivno izdvajamo iz ponude nekretnina, i prodajom jedinstvenog proizvoda koji se ne nalazi drugde, veoma smo dobro pozicionirani.

Demonstrirali smo da ponuda kvalitetnih nisko-energetskih stanova predstavlja win-win situaciju i za investitora i za kupca.

Osim zgrade "Amadeo", "Kuće Beodom" su pokrenule i izgradnju objekta "Basilio" u beogradskom naselju Medaković III, kao i objekat "Amadeo II" u Velikom Mokrom Lugu.

DRUGE INTERESANTNE INFORMACIJE O PROJEKTU

"Kuće Beodom": projekat "Amadeo"

Opis: Prva nisko-energetska stambena zgrada u Srbiji
Površina: 845 m2 bruto na 3 nivoa, 11 stanova
Parking: Podzemni parking 12 mesta
Arhitekta: Studiodosi (Ravenna, Italija), Arm Studio (Beograd)
Investiciona vrednost: 650.000 evra








Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.