NavMenu

Mapa reona neophodna za ravnomeran razvoj Srbije - SANU pomaže u realizaciji projekta

Izvor: Tanjug Nedelja, 05.08.2018. 18:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)Ilustracija
Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona u Srbiji, poručio je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća Milan Krkobabić, nakon sastanka sa direktorima tri regionalne razvojne agencije održanog u petak (3. avgusta 2018. godine).

Na sastanku su razmatrane mere za ravnomerni regionalni razvoj zemlje kroz pripreme za formiranje Nacionalnog saveta za regionalni razvoj i izradu nove Strategije regionalnog razvoja Srbije.

- Neophodno je što pre definisati novu politiku ravnomernog regionalnog razvoja koja bi smanjila nejednakosti regiona, a istovremeno pospešila njihovo individualno razvijanje i prepoznatljive osobenosti - rekao je Krkobabić.

Ministar je istakao da je prvi korak u tom, kako se navodi, velikom neodložnom poslu, izrada mape reona Srbije koji treba da predstavljaju zaokruženo jedinstvo prirodnih, demografskih, ekonomsko-privrednih, socioloških i kulturnih osobenosti sa upečatljivim gravitacionim centrom.

U izradi mape reona ključnu ulogu, kako je naveo ministar, imaće Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) na čelu sa akademikom Draganom Škorićem, uz saradnju svih relevantnih odbora Akademije za realizaciju ovog projekta od najvećeg nacionalnog značaja.

Predsednik skupštine Asocijacije akreditovanih razvojnih agencija Srbije Slavko Lukić objasnio je da model koji je ministar izneo znači da će različita mera biti u nerazvijenim brdsko-planinskim područjima od nekih razvijenih industrijskih centara.

Sastanku su prisustvovali i direktor Akreditovane regionalne razvojne agencije (ARRA) Panonreg iz Subotice Milan Maličević i Samir Kačapor iz Novog Pazara. Ove razvojne agencije deo su Srpske akreditovane regionalne razvojne agencije (SARRA), koja broji 16 članica na teritoriji Republike Srbije.

Svoje usluge pružaju u sektorima ruralnog razvoja, infrastrukture, životne sredine, turizma i član su relevantnih međunarodnih organizacija, a iza sebe imaju 432 projekta ukupne vrednosti 106 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.