NavMenu

SMATSA dodatno povećala bezbednost kontrole letenja - Prva u Evropi uvela rezervni Fallback ATM sistem

Izvor: eKapija Petak, 03.08.2018. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Od 30. juna 2018. godine Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo povećala je nivo bezbednosti u pružanju usluga, puštanjem u rad faze 2 rezervnog Fallback ATM sistema, prvog te vrste u Evropi.

Fallback ATM sistem se koristi u slučaju nemogućnosti pružanja usluga sa glavnog ATM sistema, čime je omogućen kontinuitet pružanja usluga u vazdušnom saobraćaju sa minimalnim smanjenjem kapaciteta i bez potrebe zatvarenja vazdušnog prostora, saopštila je SMATSA.

Glavna uloga Fallback ATM sistema je da omogući kontrolorima letenja trenutnu podršku u slučaju iznenadnog prekida, odnosno u slučajevima planiranih isključenja i usled nedostupnosti glavnog ATM sistema tokom dužeg vremenskog perioda. Sistem je dizajnirao drugi proizvođač, tako da okolnosti koje bi mogle da uzrokuju prekid rada glavnog sistema ne utiču na Fallback ATM sistem.

Podaci o vazduhoplovima (planovi leta, odobrene visine i rute) se u realnom vremenu prenose iz glavnog u Fallback ATM sistem kako bi kontrolor letenja nesmetano nastavio pružanje usluga, a obrada ovih podataka, kao i integracija sa radarskim podacima se odvija nezavisno od glavnog sistema. Funkcionalnosti i alati koje koriste kontrolori letenja u Fallback ATM sistemu su dizajnirani tako da budu identični ili vrlo slični glavnom sistemu. Specifičnost sistema je i u tome što kontrolor letenja sa iste pozicije i koristeći isti hardver (tastatura, radarski pokazivač) na jednostavan način pristupa Fallback ATM sistemu. Na ovaj način se smanjuje stres kod kontrolora, verovatnoća pojave greške kao i potreba za dugotrajnom obukom.


Fallback ATM sistem je implementiran u prostoru nadležnosti Centra kontrole letenja Beograd, kao i u aerodromskim kontrolama letenja Beograd i Podgorica.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.