NavMenu

Nekoliko zainteresovanih za izgradnju Naučno-tehnološkog parka Niš - Radovi čekaju odobrenje EIB

Izvor: Južne vesti Petak, 03.08.2018. 12:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gajus/shutterstock.com)Ilustracija
Nekoliko konzorcijuma ponudilo je da gradi Naučno-tehnološki park u Nišu, a iako je okvirni plan bio da radovi počnu ovog meseca, objašnjava načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) Milan Ranđelović, procedura je komplikovanija, jer radove plaća Evropska investiciona banka, čija se saglasnost čeka da bi trospratnica mogla da počne da se gradi.

Međunarodni tender koji je raspisan u aprilu je završen, dodaje Ranđelović, a pristiglo je nekoliko ponuda.

S obzirom na to da radove plaća Evropska investiciona banka (EIB), procedura je nešto komplikovanija i složenija, pojašnjava, jer se prvo radi tehnička evaluacija ponuda koja se njima šalje na saglasnost. Nakon toga se tek otvaraju finansijske ponude.

- Urađena je tehnička evaluacija i ima nekoliko nedelja kako je to poslato Evropskoj investicionoj banci na saglasnost. To može da traje nekoliko nedelja, a može da traje i nekoliko meseci. Očekujemo da se brzo saglase i da se nakon toga sve brzo realizuje - kaže Ranđelović.

To je jedino što "usporava radove i troši vreme", tvrdi sagovornik Južnih vesti, ali čim odobrenje stigne, izgradnja Naučno-tehnološkog parka počeće vrlo brzo.


- I njima je u interesu da se to završi što pre. Čim oni budu dali saglasnost otvaraće se finansijske ponude i tada su dani ili nedelje u pitanju za početak radova - dodaje.

Podsetimo, pre godinu dana je najavljeno da će Niš dobiti "park za naučnike" krajem 2019. godine, a prvi korak ka tome da se ova ideja konačno ostavri bilo je otvaranje Start-ap centra kod Elektronskog fakulteta. Krajem godine potpisani su ugovori kojim je dogovoreno da će država preko kredita od 15 mil EUR da izgraditi i opremiti "jednu od najvećih investicija u Nišu".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.