NavMenu

Uskoro pregovori o minimalcu - Sindikati traže povećanje od 5.000 dinara

Izvor: Blic Petak, 03.08.2018. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Sindikati će tražiti povećanje minimalne mesečne zarade za 5.000 dinara, i očekuju da u pregovorima, koji počinju za 10 dana, država pristane na rast od 2.500 dinara, piše Blic. Poslodavci, međutim, nude manje.

Minimalna zarada trenutno iznosi 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika u Srbiji.

- Krenućemo prilično radikalno. Tražićemo povećanje minimalca sa 143 dinara po satu, koliko sada iznosi, na 170 dinara. To bi značilo povećanje minimalne zarade sa 24.822 dinara na 29.580 - navodi neimenovani izvor Blica.

Isti izvor kaže da, sudeći po dosadašnjem iskustvu, sindikati računaju da će Vlada pristati na rast od oko 10%, što bi bilo oko 2.500 dinara više u odnosu na trenutnu minimalnu zaradu u zemlji.

- Radnici bi, dakle, dobili 157 dinara po satu, ili zagarantovanu zaradu od oko 27.300 dinara - navodi izvor Blica.

Početak pregovora, otkriva taj sagovornik, između države, sindikata i poslodavaca očekuje se polovinom avgusta, dok se sredinom oktobra očekuje usvajanje konačne odluke o visini minimalca, koji će stupiti na snagu 1. januara 2019.


S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, rekao je beogradskom listu da poslodavci na ovu temu godinama pokušavaju da uvedu jedinu moguću ekonomsku logiku.

- Sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije. To je u ovoj godini ukupno šest odsto i zahtev sindikata da minimalac bude uvećan za 10 odsto nije realan- objašnjava on.

Poslodavci će, zaključuje Atanacković, tražiti da minimalna zarada bude oko 152 dinara po satu, ili ukupno 26.300 dinara, što je 700 dinara manje od minimalnog zahteva sindikata
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.