NavMenu

Novo ruho trga u Bajinoj Bašti - Izrađeno idejno rešenje za rekonstrukciju parkova i glavne ulice (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 26.07.2018. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: arhitekta Miloš Petković)
Bajina Bašta bi uskoro mogla da dobije potpuno novi izgled. Po nalogu opštine, arhitekta Miloš Petković izradio je idejno rešenje u kojem je predstavio viziju kako bi glavna ulica i trg Bajine Bašte trebalo da izgledaju.

Idejni projekat uređenja ovog prostora, kako je za eKapiju objasnio Petković, zasnovan je na čistim komunikacijama uređenim i arhitektonski oblikovanim novim pešačkim trasama koje, kako kaže, nedostaju ovom gradu.

- Na delu stepeništa koje dominira našim trgom predviđena je fontana sa više vodopada i preliva koja bi kao simulacija Hidroelektrane ili slapa reke Vrelo mogla da bude jedna od novih atrakcija u gradu. Glavni plato trga je iščišćen i predviđen za posebne prilike i koncerte koji bi se mogli tu održavati u budućnosti - rekao je Petković.

Centralni deo trga, gde se sada nalaze dva parka odvojena betonskim žardinjerama, dobio bi potpuno novi izgled. Naime, kako za naš portal objašnjava Petković, komunikacije bi ostale čiste, a ceo taj deo bi se uklopio u jednu celinu u čijem bi se centralnom delu nalazila nova fontana sa moderno opremljenim osvetljenjem i žardinjerama sa drvećem.

(Foto: arhitekta Miloš Petković)
Predviđene su i izmene parka između Bajnovca i hotela Cepter Drina, gde bi se postavile nove staze za šetanje. U okviru ovog parka predviđene su i instalacije i mesta za postavljanje štandova na kojima bi se mogli održavati mini sajmovi knjiga ili druge prodajne delatnosti uoči praznika, kazao je Petković. Kako navodi, ideja je i da se jedan deo parka opremi mobilijarom za najmlađe sugrađane.

Park ispred upravne zgrade Hidroelektrane Bajina Bašta postao bi tematski, a mogao bi biti posvećen sistemu HE ili Josipu Pančiću i čuvenoj Pančićevoj omorici, predlog je arhitekte.

Na šetalištu u glavnoj ulici predviđeno je sređivanje drvoreda i kompletno popločavanje. Duž šetališta i po parkovima postavili bi se novi lampioni i rasveta. Planirano je i postavljanje novih klupa i raznog urbanog mobilijara, kao što su savremene oglasne table i info panoi.

Novo šetalište i zatvorena pešačka zona, prema planu arhitekte Petkovića, počinju na trgu a završavaju se na raskrsnici sa Svetosavskom ulicom. Planom je predviđeno i da ulica Braće Ninčića dobije nove parkinge.


Posebna pažnja posvećena je i osobama sa invaliditetom, kao i majkama sa malom decom, pa su predviđene i rampe za njih.



Fotogalerija
Budući izgled trga u Bajinoj Bašti
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.